Levegőminőség

2023.02.18. 08:01

Szálló por: egészségtelenre romlott a levegő Salgótarjánban

A szálló por miatt egészségtelen kategóriába romlott a levegő minősége Salgótarjánban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint.

Nool

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által közölt levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az MTI is beszámolt róla, hogy az NNK adatai szerint a szálló por koncentrációja miatt veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Egerben, Békéscsabán, Kecskeméten, Pécsen és Százhalombattán. További tizenegy település – köztük Salgótarján – levegőjét egészségtelennek minősítették, míg hat település levegője kifogásolt minőségű a mérőállomások adatai szerint.  

Várható rövid távú, általános egészséghatások egészségtelen levegő esetén

A légszennyezettség egészséghatásai rövid és hosszú távon is jelentkezhetnek a szakemberek szerint. Elsősorban az érzékeny lakosságcsoportba tartozóknál (gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, várandós kismamák) jelentkezhetnek rövid távú egészséghatások.

–Az érzékeny lakosságcsoportnál a légzőszervi tünetek súlyosbodhatnak, illetve gyakoribbá válhatnak. Növekedhet az asztma és a krónikus hörghurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás gyakorisága – fogalmaz az NNK

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy az NNK javaslata szerint hogyan érdemes védekezni egészségtelen levegő esetén:

– Nem javasolt hosszabb ideig a szabadban tartózkodni az érzékeny lakosságcsoport (gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, várandós kismamák) számára. Ne feledkezzünk meg a belső légterek, otthonunk rendszeres, gyors szellőztetéséről ilyenkor sem. A légzőszervi betegségben szenvedők számára szükség lehet egyéni védekezésre (pl.: inhalátor használata) is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére. Kerékpárral közlekedők számára javasoljuk megfelelő védőmaszkok (FFP2 vagy FFP3) használatát és a forgalmas útvonalak helyett a kisebb gépjárműforgalommal bíró mellékutcák, vagy a kerékpározás helyett a közösségi közlekedés választását – hívta fel a figyelmet az NNK.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ma csak kisebb esőre kell számítani, ám a délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá is fokozódik, így országszerte javuló tendencia várható a levegőminőségben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában