Szálló por

2022.12.31. 08:06

Egészségtelenre romlott a levegőminőség Salgótarjánban

A néhány napja kihirdetett kifogásolt kategóriából az egészségtelen tartományba esett a levegőhigiénés index Salgótarjánban.

Nool/MTI

A szálló por miatt ismét veszélyessé vált a levegő minősége három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren, emellett a Veszprém megyei Várpalotán is veszélyes a levegő minősége – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Az NNK adatai alapján egészségtelen a levegő minősége Miskolcon, Salgótarjánban és Pécsen.

Egészségtelen kategóriájú levegő esetén várható rövid távú, általános egészséghatások 

A légszennyezettség egészséghatásai rövid és hosszú távon is jelentkezhetnek a szakemberek szerint. Elsősorban az érzékeny lakosságcsoportba tartozóknál (gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, várandós kismamák) jelentkezhetnek rövid távú egészséghatások.

–Az érzékeny lakosságcsoportnál a légzőszervi tünetek súlyosbodhatnak, illetve gyakoribbá válhatnak. Növekedhet az asztma és a krónikus hörghurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás gyakorisága – fogalmaz az NNK

Tizenhárom településen - Szombathelyen, Győrben, Tatabányán, Veszprémben, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Százhalombattán, Tökölön, Budapesten, Vácon, Kecskeméten, Debrecenben és Nyíregyházán – kifogásolt a levegőminőség, a többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.

Hozzátették, szombaton és vasárnap az ország északkeleti felén tartósan borult, párás, ködös idő várható, a levegő minősége főleg az északi, északkeleti megyékben tovább romolhat.

Hogyan védekezhetünk egészségtelen levegő esetén?

– Nem javasolt hosszabb ideig a szabadban tartózkodni az érzékeny lakosságcsoport (gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, várandós kismamák) számára. Ne feledkezzünk meg a belső légterek, otthonunk rendszeres, gyors szellőztetéséről ilyenkor sem. A légzőszervi betegségben szenvedők számára szükség lehet egyéni védekezésre (pl.: inhalátor használata) is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére. Kerékpárral közlekedők számára javasoljuk megfelelő védőmaszkok (FFP2 vagy FFP3) használatát és a forgalmas útvonalak helyett a kisebb gépjárműforgalommal bíró mellékutcák, vagy a kerékpározás helyett a közösségi közlekedés választását – hívta fel a figyelmet az NNK.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában