Döntések

2023.02.28. 15:39

Maratoni közgyűlésen fogadták el Salgótarján költségvetését

Mintegy másfél órában vitáztak a salgótarjáni közgyűlés tagjai a város idei költségvetéséről, melyet végül tíz igen szavazattal, öt tartózkodás mellett fogadtak el. A polgármester az éjszakai közvilágítás részleges csökkentésének lehetőségéről is beszélt. Az összesen 29 napirendi pontot tárgyaló, közel négy óra hosszan tartott ülésen szó volt az idei évi közfoglalkoztatási programokról is.

Kéri István

Döntöttek az idei költségvetésről

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Fekete Zsolt polgármester a költségvetési előterjesztéshez kapcsolódóan úgy fogalmazott: 2020 óta különböző külső hatások sora okozta nehézségeket kezelnek. Tavaly a kormányzati támogatások és a saját bevételek együttesen biztosítani tudták a fizetőképesség megőrzését – körültekintő és takarékos gazdálkodás mellett. Az idei évben azonban számos központi normatíva csökkeni fog, aminek elsődleges oka, hogy a város egy főre jutó adóerő-képessége megemelkedett. Ez azonban nem a város helyzetének pozitív változásából adódik, hanem a lakosságszám csökkenéséből – tette hozzá a polgármester.

Emellett több területen, például a központi béremelés finanszírozásában egyelőre még bizonytalan, hogy milyen mértékben fogja kompenzálni a központi költségvetés az önkormányzatot. A rezsiköltségek mintegy 750-800 millió forinttal lesznek magasabbak idén, mint az az előző években megszokott volt. A kormányzat ugyanakkor a kulturális feladatok bérjellegű támogatására 41, a közvilágítás extra támogatására 31, míg a megemelkedett rezsiköltségekre 428 millió forint többlettámogatást biztosít az idei évben – ezekkel a tételekkel már számol a költségvetés.

Már most látszik, hogy nem teljesíthető

A büdzséről szóló vitában elhangzott továbbá: jelentős kockázat, hogy a saját bevételek milyen arányban tudnak majd teljesülni, kormányzati segítség nélkül pedig biztosan nem lesz megőrizhető a teljes körű fizetőképesség. Tolnai Sándor (Fidesz-KDNP) azt hangsúlyozta: az anyaghoz csatolt szakértői vélemény is azt támasztja alá, hogy olyan költségvetés készült, melyről gyakorlatilag mindenki tudja, hogy nem igazán teljesíthető. 

Fekete Zsolt reagálásában kiemelte: az aktuális kormányzat színétől függetlenül 1990 óta nem érkezett olyan beruházás vagy fejlesztés, mely a városnak stabil adóbevételt generálna, ezáltal pedig stabil költségvetést lehetne készíteni. Mindig a központi költségvetéstől függött a város élete, a takarékos gazdálkodás mellett mindig ez határozta meg a lehetőségeket – tette hozzá. 

Fenyvesi Gábor (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: a város valóban mindig függött a kormányzati segítségtől, ennek mértéke azonban jelentősen megemelkedett 2010 után. 

– Ez a költségvetés is tervez azzal, bízhat abban, hogy a kormányzat továbbra sem fogja elengedni Salgótarján kezét, probléma esetén lesz segítség – hangsúlyozta.

Négyszázmilliót remélnek ingatlaneladásból

Az előterjesztés tárgyalásakor apróbb részletekre is kitértek a képviselők. Mint kiderült, az önkormányzat négymillió forintot különített el a Salgó úton felújított kolóniák utólagos vízszigetelésére, miután ez a néhány évvel ezelőtti - 267 millió forint összértékű - beruházásnak nem volt része. A város önkormányzati tulajdonú ingatlanoktól is megválna az idei évben, ilyen címen közel 400 millió forint bevételre számítanak.

Spórolnának a közvilágításon

Fekete Zsolt a közvilágítás kapcsán úgy fogalmazott a képviselők felé, hogy „meg kell majd beszélnünk, nem azt, hogy hol bővítsünk, hanem hogy hol szűkítsünk esti világítást”, mert a város az idei évben a jelenlegi költségeket nem fogja tudni megfizetni. Kommentárja szerint gyorsforgalmi út mellett, illetve ott, ahol nem közlekednek gyalogosok, „ebben vissza kell lépni, mert óriási mértékű az ilyen költség”.

A város idei évi költségvetését végül tíz igen szavazattal, öt tartózkodás mellett fogadták el.

Tovább csökken a közfoglalkoztatási létszám

A közgyűlés jóváhagyását adta az idei közfoglalkoztatási programokhoz szükséges támogatási kérelem benyújtására. A Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. előterjesztése szerint 158 fő foglalkoztatását tervezik, három START mintaprogramban. A költségeket tekintve az önkormányzat mintegy 5 millió forint önerőt, míg a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakterületén keresztül a központi költségvetés 205 millió forint támogatást biztosít, jórészt a bérekre, kisebb arányban eszközökre.

Fekete Zsolt polgármester szerint amellett, hogy évről évre csökkennek a közfoglalkoztatási támogatási lehetőségek, a program helyben már elérte célját: akit lehetett, visszavezetett a munkaerőpiacra. Mint elhangzott: az ilyen programokba bevonhatók száma jelentősen csökkent, hiszen volt, amikor több mint 1200 főt foglalkoztattak így a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában