Mezőgazdaság

2023.02.06. 09:20

Kevesebb kalászos termett tavaly Nógrádban az aszály miatt

Az elmúlt egy év növénytermesztéséről számol be a Központi Statisztikai Hivatal legújabb, Fókuszban a megyék című kiadványában, összesítve a szántóföldi növénytermesztés adatait is.

Nagy Orsolya

Tavaly a szárazság miatt mélyen átlag alatt maradt a gabonatermés országszerte

Forrás: Nool.hu illusztráció

Fotó: Cseh Gábor, Vas Népe

Mint írják, tavaly szűkebb hazánkban a szántó 35 százalékán, a megyék közül a legkisebb területen 18,5 ezer hektáron termesztettek kalászos növényeket. A területet sújtó nyári aszály miatt az együttes hozam 26 százalékkal csökkent 2021-hez képest. A tritikálé, valamint a kis területen termesztett rozs termésátlaga felülmúlta az országosat, utóbbi itt volt a legnagyobb hazánkban.

A kiadványból az is kiderült, hogy a kalászos gabonatermés 84 százalékát adó búzából az előző évinél 14 százalékkal nagyobb területről 21 százalékkal kevesebb termést arattak. Az árpa kiterjedése 27 százalékkal, hozama ennél jelentősebben, közel egyharmaddal esett vissza. A tritikálét az előző évinél 30 százalékkal kisebb szántón termesztettek, termése viszont kevésbé csökkent, így termésátlaga 15 százalékkal növekedett.

A KSH arra is kitért, hogy tavaly az egy évvel korábbinál jóval kisebb területen takarítottak be rozst és zabot szűkebb hazánkban, tehát szántóföldi növénytermesztésben betöltött szerepük számottevően zsugorodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában