Közlekedés

2023.02.16. 06:55

Egyre több az elektromos roller Nógrádban, figyelmeztetnek a veszélyeire

Az e-rollerrel kapcsolatban nem született még pontos megállapodás, hogyan is használjuk azokat, milyen szabályok vonatkoznak a tulajdonosokra.

Gubányi Patrik

Ezáltal rendkívül veszélyes is lehet a használatuk: a közelmúltban nem sokon múlt, hogy egy ijesztő manőverrel okozzanak súlyos közlekedési balesetet. Az egyik nógrádi autósiskola vezetője elmondta a legfontosabb tudnivalókat az ügyben.

Mint ahogyan arról már tavaly júliusban is beszámoltunk, az elektromos rollerek rendkívül elterjedtek szűkebb hazánkban is, különösen az említett időszakban emelkedett meg az ezt használók száma. Azonban számos veszélyforrást rejteget a kétkerekű, mivel egyelőre még nem született semmilyen szabályozás a használatukra, így, akár a főúton is közlekedhetnek vele, ami több kérdést is felvethet.

Baleset is történhetett volna

A Heol.hu pár hete írt arról, hogy Egerben a négysávos útszakasz belső sávjában közel 60 kilométer/órával repesztett egy rolleres, bukósisak és mindenfajta védőfelszerelés nélkül. Csak szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt tragédia. 

Hozzátették: a Belügyminisztérium jelenlegi álláspontja szerint az elektromos rollerekre segédmotoros kerékpárként kell tekinteni mindaddig, amíg a jogalkotók a KRESZ-ben külön szabályozást nem hoznak létre ezen járművekre. Eszerint ennek maximális sebessége nem haladhatja meg a 45 kilométer per órát, és kötelező a bukósisak használata.

Fontos, hogy felelősséggel irányítsuk ezt a járművet is

Megkerestük az egyik salgótarjáni autósiskola vezetőjét Verbói Patrikot.

– Az elektromos rollerek mostanában elterjedt közlekedési eszközzé váltak – mondta. – Egyszerű a használatuk, praktikusak az idősebb és fiatalabb korosztály számára is. A pontos szabályozásig segédmotoros kerékpárként kell tekintenünk ezekre. Én is használtam már elektromos rollert, emiatt azt gondolom vezetéstechnikai oktatóként – kis sebességnél történő használatkor –, hogy könnyű a kezelése és biztonságos a használata. Viszont ezek a kétkerekűek könnyedén mennek 50-80 kilométer/ órás sebességgel is, ami már veszélyes és felelőtlen. A rollerek általában kis kerékkel vannak felszerelve így a kisebb úthibákra is könnyen irányíthatatlanná vállnak. Használata közben a súlypontunk magasan van, ami tényleg instabillá teszi. 

Kiemelte: az elektromos rollerrel való közlekedés veszélyei közé sorolná a nagy sebességet, a védőfelszerelés hiányát, a közlekedési ismeretek hiánya, valamint a forgalomban való részvétel – fűzte hozzá az oktató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában