Környezetbarát lehetőség

2022.07.14. 13:55

Egyre több nógrádi közlekedik elektromos rollerrel

Egyre többen választják a városi közlekedés kényelmes és környezetbarát formáját: szűkebb hazánkban is sokan használják az elektromos rollereket. Azonban az, hogy milyen szabályok vonatkoznak az eszközökre egyelőre nem tisztázott és számos kérdést felvet.

Gulyás Edina

Pataki János, a salgótarjáni Velosport Kerékpár és Túrabolt tulajdonosa elmondta, hogy jelenleg országszerte hiány van az elektromos rollerekből

Fotó: Hegedűs Márk

Számos tévhit kering az interneten az elektromos rollerek, és azok szabályozását illetően, amelyekből egyre többet használnak Magyarországon – írja a Magyar Távirati Irodához eljuttatott közleményében a Jövő Mobilitása Szövetség. 

Ebben kifejtik: az elmúlt napokban újra elárasztotta az internetet és a közösségi médiát az a téves információ, miszerint az elektromos roller segédmotor, és így ezek a szabályok vonatkoznak rá. A hatályos jogszabályok alapján az elektromos roller továbbra sem kategorizálható, az eszközhöz egyelőre nem dolgoztak ki egységes szabályozást idehaza. Jelenleg nincs tételesen besorolva a KRESZ hatálya alá a jármű, amely jellemzői szerint leginkább a kerékpár és a segédmotoros kerékpár közé sorolható.

Természetesen a közlekedésben résztvevőkre, a közlekedés biztonsága érdekében, nem csupán a KRESZ, hanem más jogszabályok is vonatkoznak. A Jövő Mobilitása Szövetség szakértői kiemelik, hogy például a Büntető Törvénykönyv ittas járművezetésre vonatkozó rendelkezései adott esetben az elektromos roller vezetőjére is kiterjeszthetők.

A szövetség javaslata szerint egy jól átgondolt, előre tekintő és átfogó szabályozásra lenne szükség, hogy ki lehessen használni ezen eszközök zsúfolt városokra gyakorolható jótékony hatásait: kevesebb autó, jobb levegő.

Az elektromos rollerek használatához nincs szükség vezetői engedélyre. A Jövő Mobilitása Szövetség szerint az ideális állapot az lenne, ha csak úgy vehetne részt bárki a közlekedésben, ha ismeri a közlekedési szabályokat. Ma már léteznek elektromos rollerekre is érvényes biztosítások, amelyek baj esetén a saját és adott esetben az okozott károkat is fedezik. Szabály ugyan nem írja elő a védőfelszerelések használatát az eszköz esetében, de ezek viselése erősen ajánlott.

– A közúti közlekedés szabályait az 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendelet tartalmazza. A jogszabály azt is meghatározza, hogy mi minősül járműnek. A rendőrség ezen szabályokat alkalmazza az elektromos rollert használókkal kapcsolatosan is – tájékoztatott Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nem szervez olyan ellenőrzést, amely kifejezetten a rollerrel közlekedőket érintené. Amennyiben a közúti közlekedésre vonatkozó szabályokat a rollerrel közlekedő megszegi, az esetet szabálysértési vagy büntetőeljárás keretében kell vizsgálni, attól függően, milyen szabályt sértett meg az illető. 

Pataki János, a salgótarjáni Velosport Kerékpár és Túrabolt tulajdonosa arról tájékoztatott, hogy jelenleg országszerte hiány van elektromos rollerekből, olyan nagy azokra a kereslet. 

– Már a 6-7 éves gyerekeknek is megvásárolják a szülők az eszközt, de jellemzően a tizenévesek és a fiatalok használják azt – fogalmazott a tulajdonos. – Tapasztalatom szerint ötven éves korig sokan munkába járáshoz is igénybe veszik. Az elektromos rollerek ára széles skálán mozog: 125 ezer forintért már lehet kapni, a nagyobb teljesítményűek 210 ezerbe kerülnek, de természetesen határ a csillagos ég. Üzletünkben nem csak árusítjuk, hanem javítjuk is a rollereket, legtöbb esetben defektet. 

Kényelmes, gyors és praktikus eszköz a városi közlekedésben

– Néhány hónapja használok elektromos rollert. Elsősorban a városban közlekedek azzal – emelte ki Varga Bence, salgótarjáni fiatal, hozzátéve: – Rendkívül praktikus, gyors és kényelmes. Nem kell parkolót keresgélnem és mivel könnyű, összehajtható, az üzletekbe is be tudom vinni. Mozgólépcsőn és liftben is szállíthatom.

Mint mondta, az eszköz néhány óra alatt feltölt és körülbelül 15 kilométert meg lehet tenni azzal, mielőtt lemerülne.

– Sokféle információt hallottam már az elektromos rollerek szabályozásáról. Legutóbb azt, hogy segédmotoros kerékpárnak tekinthető, így ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak rá. Emellett kötelező biztosítást is kell arra kötni – fogalmazott Varga Bence. – Egyik ismerősömet azért büntették meg, mert alkoholt fogyasztott és úgy rollerezett. Jó lenne tisztán látni azzal kapcsolatban, hogy mire kell figyelni a roller használata közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában