Tudáspróba

2023.02.21. 20:46

A tarjáni „Keri gyöngyei” nyerték a Légy tudatos vetélkedőt

Hét középiskolából tizennégy csapat vett részt kedd délután a Légy tudatos című vetélkedőn a Megyeházán. A tudáspróbát 2018-ban indította útjára a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, valamint a Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezete. 

Veres Edina

A hatodik alkalommal megrendezett megmérettetés megnyitóján Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke kifejtette: a rosszindulatú daganatos megbetegedésének számának folyamatos növekedése jelenleg világprobléma. Hozzátette: hazánkban évi 80 ezer új diagnózist állítanak fel, és sajnos egyre több fiatal érintett.

– Ez azt jelentené, hogy védtelenek vagyunk? Nem, ez közel sincs így! Pont erről szól ez a mai nap, hogy mi az, amit megtehetünk és meg kell tennünk azért, hogy felelősségteljesen tudjunk élni és cselekedni – hangsúlyozta a salgótarjáni alapszervezet elnöke, aki a megjelent középiskolásokhoz intézett szavaiban kiemelte a szűréseken való részvétel jelentőségét is. Mint fogalmazott, ma Magyarországon a népegészségügy tálcán kínálja az ingyenes szűrési vizsgálatokat, de sajnos az emberek nagy része azokat nem veszi igénybe. 

Kreicsi Mária kiemelte a szűréseken való részvétel jelentőségét
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Kreicsi Mária arra is felhívta a figyelmet, hogy a WHO becslései szerint, ha a szervezett szűréseken ideális – azaz 70 százalék feletti – lenne a részvételi arány, akkor méhnyakrákban 80 százalékkal, míg emlőrákban 35-40 százalékkal kevesebben halnának meg.

Feketéné dr. Zeke Ildikó vármegyei tisztifőorvos portálunk kérdésére elmondta: a verseny célja a tanulók egészségtudatos magatartásának fejlesztése, illetve a daganatos betegségekkel kapcsolatos ismereteik bővítése, kiemelten a megelőzés és a korai felismerés lehetőségeire.

– Ez számunkra is fontos információt nyújt arról, hogy a témával kapcsolatban a fiatalok milyen ismeretekkel rendelkeznek, mit tartanak fontosnak. A válaszaik segítenek annak stratégiának a kialakításában, amivel majd őket kell megszólítanunk a népegészségügyi szűrésekkel kapcsolatban. A feladatok nem a tanulók biológiai ismereteit mérik fel, hanem inkább azt, hogy mit gondolnak, milyen ismeretekkel rendelkeznek jelenleg – húzta alá Feketéné dr. Zeke Ildikó. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy a középiskolások minél több információval rendelkezzenek a daganatos megbetegedéseket illetően, és merjenek is erről a témáról beszélni.

Tizennégy csapat vett részt kedd délután a Légy tudatos című vetélkedőn
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A megmérettetés előtt a négytagú csapatoknak beugró feladatként egy olyan Tik-Tok videót kellett készíteniük, amely a szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet. A verseny előtti regisztráció során pedig egy-egy papírlapot kaptak, amire azt kellett ráírniuk, hogy ők mit tehetnek az egészségük megőrzése érdekében önmagukért, illetve másokért. Továbbá egy kérdéssor kitöltése, valamint Activity jellegű, illetve szituációs feladatok vártak a próbatétel során a fiatalokra.

Végül a zsűri döntése értelmében a legjobb eredményt a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola csapata, azaz a „Keri gyöngyei” érték el. A tanulók a vándorkupa mellett egy különleges fődíjban részesültek: az iskolájuk egy teljes napon keresztül veheti majd igénybe a Nemzeti Népegészségügyi Központ két szűrőbuszát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában