Mérleg

2022.12.29. 08:01

Becsó Zsolt: "Kelet-Nógrád a háború árnyékában is sikereket ért el"

Az év végéhez érve Kelet-Nógrád 2022-es eredményeiről Becsó Zsoltot, a térség országgyűlési képviselőjét kérdeztük. Bár a honatya rávilágított, nehéz esztendő áll mögöttünk, ugyanakkor úgy gondolja, szűkebb hazánk megvalósuló fejlesztéseit tekintve még sincs okunk panaszkodni.

Palchuber Kinga

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője elmondta: nehéz éven van túl az ország, hiszen az orosz-ukrán háború kirobbanásának negatív következményei hazánkat is megterhelték.

– Év elején már épp kilábaltunk a pandémia okozta gazdasági nehézségekből, az ország kezdett újraéledni, folytatódtak a veszélyhelyzet miatt leállított beruházások. Ám mindezt a szomszédunkban kirobbanó háború megtörte, eltérítve ezzel Nógrád megye jövőbeli terveit is. Számtalan projektet kellett az előkészítés folyamatában felfüggeszteni, most pedig csak reméljük a békét, azt, hogy hamarosan minden visszatér a pozitív kerékvágásba – mondta portálunk kérdésére a honatya.

A háború okozta érvágás mellett azonban Becsó Zsolt arra is emlékeztetett, hogy azért idén is megvalósultak vagy elindultak Kelet-Nógrád életében már oly régóta vágyott beruházások, melyekkel a térség növelheti a versenyképességét, illetve turisztikai vonzerejét is.

– Örömteli, hogy a nehézségek ellenére számos kelet-nógrádi településen folytatódott a munka. Legyen szó a TOP-forrásokról, vagy a Magyar Falu Program támogatásairól, azt kell mondanom, jól teljesítettünk. Az elnyert összegeket több községben már felhasználták, de valamennyi polgármester nyitott volt újabb pályázatokat benyújtani a TOP Pluszba is. E téren is születtek már pozitív elbírásálok, mintegy tíz milliárd forintot nyert a térség újabb álmok megvalósítására. Egyebek mellett említhetem a csapadékvíz-elvezetés problémáinak a megoldását, vagy akár a közintézmények energetikai felújítását, de mindegyik példa azt bizonyítja, hogy előreléptünk – emelte ki Becsó Zsolt.

Látványos szakaszába ért az elkerülő építése

A honatya az év egyik legkiemelkedőbb és legfontosabb beruházásaként említette a 23-as számú főút fejlesztésének első ütemét, mely Bátonyterenyénél már igen látványos szakaszba érkezett 2022 decemberére. Kiemelte: jól halad a Szent Lázár Megyei Kórház onkológiai központjának kiépítése is, s bár a salgótarjáni piac munkálatai nem várt akadályok miatt megcsúsztak, azonban ami késik, az nem múlik.

– Idén átadták a kívül-belül korszerűsített palotási és pásztói általános iskolát, a két beruházás együtt elérte a 2,5 milliárd forint támogatást. Emellett a gazdasági élet területén is érzékelhető eredményeket tudunk felmutatni a térségben, ha megnézzük, hogy az itt működő cégek jelentős többsége is fejleszteni és gyarapodni tudott idén az állami támogatásoknak köszönhetően. Csak az utóbbi hetekben több cég GINOP-os projektzáróján vettem részt – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Több fontos projekt is halad

Becsó Zsolt a jelenleg is zajló, de fontos projektek között említette többek között a pásztói tanuszoda építését, a salgótarjáni Forgách-telep kolóniáinak a felújítását, a harminc hektáros bátonyterenyei iparterület kialakítását, a több várost és községet összekötő kerékpárutakat, továbbá új bölcsődék és óvodák megnyitását is.

A honatya hangsúlyozta: fejlesztési oldalról nézve nem csupán 2022, hanem az elmúlt esztendők is sikeresnek tekinthetők, melyet az áprilisi parlamenti választásokon győzelmével a lakosság is visszaigazolt.

– Nehézségek mindig lesznek, de 2023-ban is azon dolgozunk majd, hogy a megye fejlesztését folytatni tudjuk, s a beruházások jó lendülettel folytatódjanak. Ma is azt tartom, hogy a helyiek összefogásával mindig el tudjuk érni kitűzött céljainkat. Sikerekben gazdag és egészségben teljes új esztendőt kívánok mindenkinek! – zárta évértékelő gondolatait Becsó Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!