Repülés

2023.01.23. 10:48

Pokolgépes fenyegetés: Nógrád felett lépett a magyar légtérbe a Ryanair gépe

Bombafenyegetést kapott a Ryanair vasárnapi, Lengyelországból Görögországba tartó járata. A gép Nógrád vármegye felett lépett be a magyar légtérbe, ahol már vadászgépek várták.

Nool

Átvizsgálták a csomagokat és a fedélzetet. Képünk illusztráció.

Forrás: AFP

Bombafenyegetést kapott vasárnap a Ryanair egyik, Lengyelországból Athénba tartó járata – írta meg az MTI híre nyomán az origo. A görög főváros nemzetközi repülőterének szóvivője közölte a nemzetközi sajtóval, hogy a Katowicéből Athénba tartó repülőgépet – melyen 186 utas és 6 fős személyzet tartózkodott – fenyegették pokolgépes robbantással.

A görög védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az észak-macedón határtól két F-16-os harci repülőgép kísérte a biztonságos leszállásig a Boeing 737-est, amelyet előzőleg a magyar légierő gépei kísértek. A gép végül biztonságban landolt Athénban, Elena Dimopulu szerint az utasok jól viselték a nem mindennapi helyzetet. A rendőrség tűzszerészeti egységei átkutatták az utasszállító fedélzetét és a csomagokat, és szerencsére nem találtak robbanószerkezetet.

A nemzetközi repülési szaksajtó, például az Aviation24 szerint a vasárnapi FR6385 kódjelű utasszállítóról van szó, melynek útja a közismert repülési útvonalkövető rendszer, a flightradar24 térképén is visszanézhető.

bombafenyegetés, ryanair, repülés, térkép, Nógrád megye
Ezen az útvonalon keresztezte hazánkat a megfenyegetett járat
Forrás: flightradar24

A térképen jól látható, hogy a bombával fenyegetett járat Nógrád vármegye felett, Zabar közvetlen közelében lépett be a magyar légtérbe, ahonnan dél felé, Istenmezeje, Mátraballa, Parád irányába folytatta az útját.

Korábban is jártak már Gripenek a térségünkben

Nem ez az első eset, hogy Nógrádot keresztezte egy megfenyegetett gép útja. Tavaly májusban írtunk arról, hogy egy török utasszállítót ért bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit. Az a járat Balassagyarmatnál lépett be a magyar légtérbe. Néhány héttel korábban amerikai bombázók jelentek meg a magyar légtérben. A két B-52-es repülőgép szintén Balassagyarmat felett lépte át a határt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában