Alkotás

2023.01.20. 20:05

Ezt látni kell: gyönyörű gobelineket varr a díjnyertes rétsági rendőr

Nem mindennapi kiállítás színesítette a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság épületét a közelmúltban. Különlegességét az adta, hogy a tárlat minden darabját vármegyénkben szolgáló rendőrök készítették. Az alkotókat bemutató sorozatunkban elsőként Dancsák Flórián zászlóst ismerhetik meg az olvasók, aki immár harmadik alkalommal szerepelt a kiállításon aprólékos gonddal elkészített gobelinképeivel.

Gulyás Edina

Dancsák Flórián Szarvasok című, a kiállításon is szerepelt képével

Forrás: Beküldött fotó

Dancsák Flórián rendőr zászlós, a Rétsági Rendőrkapitányság járőrparancsnoka nem mindennapi hobbit választott magának: apró öltésekkel alkotja gobelinképeit. A nagy precizitást és odafigyelést igénylő tevékenység amellett, hogy karbantartja az agyat, jó lehetőséget kínál a mindennapok során felgyülemlett feszültség levezetésére is. 

– Egészen fiatalon éreztem, hogy van tehetségem az aprólékos gondosságot igénylő tevékenységekhez. Kezdetben a hímzést és a horgolást is kipróbáltam, azonban azokat mégsem éreztem megfelelőnek. Egy buszos kiránduláson egy idősebb hölgy gobelinezéssel ütötte el az utazással töltött időt. Felkeltette a figyelmemet ez a technika, így megvásároltam az első vásznat, amire én öltöttem fel a képet. Jól sikerült, így az eltelt 25 évben erre fordítom a szabadidőm egy részét – mesélt a kezdetekről Dancsák Flórián. 

Számos alkotásán érhető tetten az aprólékos munka
Számos alkotásán érhető tetten az aprólékos munka 
Forrás: Beküldött fotó

Mint mondta, a gobelinezés egy másik változatát, a keresztszemes minták készítését is kipróbálta. Ebben az esetben nem az alkotó fantáziájára van bízva a téma, hanem egy tervrajz alapján rajzolódik ki a kép. Mivel a tevékenység koncentrációt és komoly precizitást igényel, nagyszerű megoldás a rendőri munkával járó stressz levezetésére. 

– Az elmúlt évek alatt közel 30 darab kisebb-nagyobb alkotás került ki a kezeim közül, elsősorban saját kedvtelésemre készítem azokat, a lakásomban a falak nyolcvan százalékát borítják a képek. Előfordul, hogy kérésre vettem kezembe a tűt, de sosem eladásra dolgozom, közeli barátaimnak, szeretteimnek ajándékba adom a kivarrt vásznakat – hangsúlyozta a zászlós, aki arról is beszámolt, hogy a főkapitányságon immár harmadik alkalommal láthatók a munkái, azonban a balassagyarmati Országos Kézimunka Kiállításon is szerepelt már, ahol második helyezést érte el Szarvasok című képe. 

Egy-egy darabon hónapokig dolgozik, de a legtovább éppen a díjnyertes alkotás készült, azon fél éven keresztül öltötte a szemeket. A témák között nem válogat, készült gobelin már állatokról, virágokról, szép tájról és arcképről is. 

– Mivel panelban lakom, így több idő jut a hobbimra, szolgálattól függ, hogy mennyit tudok erre szakítani, de napi két-három órát is szívesen töltök vele – fogalmazott Dancsák Flórián. – A komoly koncentrációt igénylő tevékenység megdolgoztatja az agyat is, amíg a szemem bírja, szeretném folytatni a gobelinezést. 

Egyébként a nógrádi rendőrök alkotásaiból már évek óta szerveznek kiállítást. Amint arról korábban beszámoltunk, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságon immár hagyományosan, minden év decemberében rendezik meg a kiállítást. Az ötlet egy kézműves-foglalkozásból nőtte ki magát, amit még a járvány előtt rendszeresen megtartottak a főkapitányság dolgozói, munkaidő után. Ott különféle technikákkal ismerkedhettek azok, akik kedvet éreztek kipróbálni a papírfonást, a festést, vagy éppen a harisnyavirág-készítést. Kezdetben az alkalmakon készített alkotásokból szervezték meg a tárlatot, azonban ma már a rendőrkapitányságok munkatársainak azon munkáit mutatják be, amelyeket szabadidejükben készítenek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában