Biztonság

2023.01.24. 13:55

Menedékre lelnek a krízisbe jutott szülők és gyermekeik Salgótarjánban

A Magyar Vöröskereszt az országban elsőként Salgótarjánban működtetett anya-gyermek menedéket a Zöldfa úton. A nógrádi megyeszékhelyen ma is több lehetőséget biztosítanak azoknak az egyedülálló szülőknek és gyermekeiknek, akik krízishelyzetbe kerültek, vagy kapcsolati erőszak elől menekülnek.

Gulyás Edina

Jellemzően édesanyák találnak menedéket az átmeneti otthonban, a gyerekeknek játszószobát alakítottak ki

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Salgótarján egyik családi házas városrészén, egy csendes utcában áll a Magyar Vöröskereszt által működtetett „Menedék” Családok Átmeneti Otthona. A hatalmas, két szintes épületet 1999. márciusában nyitották meg azok előtt, akik élete valamilyen okból kisiklott, és gyermekeikkel együtt keresnek megoldást, menedéket szorult helyzetükre. 

Az országban elsőként Salgótarjánban nyílt menedék

– A szervezet az országban elsőként a nógrádi megyeszékhelyen működtetett anya-gyermek menedéket a Zöldfa úton. Azonban a gyermekvédelmi törvény arról rendelkezett 1997-ben, hogy gyermekek nem lehetnek hajléktalanellátásban. Más módon kellett lakhatásukat megoldani, így 1999-ben 30 férőhellyel nyílt meg ez az intézmény – fogalmazott Szabóné Balázs Beáta, az átmeneti otthon vezetője. – Ez azonban kevésnek bizonyult, így támogatóknak, befektetőknek és pályázatoknak köszönhetően egy új szárnnyal bővült az épület, így már a maximálisan megengedett 40 ember befogadására lett alkalmas.

Salgótarján. Szabóné Balázs Beáta, Családok átmeneti otthona.
Szabóné Balázs Beáta, az átmeneti otthon vezetője
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Az otthonban 12 lakószoba van, ebből kettő teljesen akadálymentesített, három pedig apartman jellegű saját fürdőszobával és konyhasarokkal felszerelve. Ezen kívül közös fürdők, egy nagy, korszerűen felszerelt konyha, étkező, mosókonyha, jásztószoba és foglalkoztató áll a lakók rendelkezésére. Jellemzően édesanyák kérnek itt menedéket gyermekeikkel, de az is előfordul, hogy apukát kell elhelyezni. Jelenleg is él egy édesapa kisfiával az intézményben.

Megnyugtató megoldásra törekszenek

– Természetesen elsősorban Nógrád megyéből fogadjuk a hozzánk fordulókat, de az ország bármely részéről érkezőket elhelyezzük, amennyiben van szabad férőhelyünk. Különböző okok vezetnek oda, ha egy szülő kéri a felvételt: nem megoldott a lakhatása, szociális nehézségek, családi konfliktus, párkapcsolati probléma is állhat a háttérben – hangsúlyozta az otthon vezetője. – Egy évig lakhatnak itt a családok, ami indokolt esetben fél évvel, vagy a második iskolai tanév végéig meghosszabbítható. 

Minden szülőt egy családgondozó fogad, akivel közösen felmérik a család helyzetét, meghatározzák a terveket, kitűzik az elérni kívánt célokat. Ezt időről-időre újra megbeszélik, ha kell új irányt fogalmaznak meg. A legjobb megoldásra, a család életének megnyugtató rendezésére törekednek. Ez idő alatt az édesanyák többnyire megerősödnek, magabiztosabbá válnak. Az intézmény mindehhez pszichológust és jogászt is biztosít számukra. A leggyakrabban a korábbi párjukhoz, vagy rokonokhoz térnek vissza az átmeneti otthon lakói. Azonban ha letelik az itt eltölthető egy-másfél év és továbbra sincs hova menniük, akkor sem kerülnek utcára. Szerte az országban működnek hasonló intézmények, amelyet segélyszervezetek, önkormányzatok működtetnek. 

Salgótarján. Családok átmeneti otthona.
Jól összeszokott, szakképzett csapat segíti a családokat az intézményben, közülük többen évtizedek óta itt dolgoznak
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Egyre nagyobb az érdeklődés az ellátás iránt

– A Magyar Vöröskereszt munkatársai folyamatosan azért dolgoznak, hogy minőségi szolgáltatást nyújtsanak az elesetteknek. Azt tapasztaljuk, hogy a rezsiköltségek emelkedése miatt egyre nagyobb az érdeklődés az ellátás iránt, ami szinte folyamatosan telt házzal üzemel – tájékoztatott Szabóné Balázs Beáta, hozzátéve: – Az elmúlt években összesen 1021 szülőnek és 2393 gyermeknek nyújtottunk átmeneti ellátást, tavaly 56 család 132 gyermekével élt otthonunkban. 

Közel 100 millió forintos pályázati támogatásból újult meg az intézmény 2018-ban, akkor készült el a külső szigetelés, a nyílászárók cseréje, a fűtés és a vízhálózat korszerűsítése. Külső játszótér és benti játszószoba is épült. A helyi lakosok, vállalkozók és civil szervezetek közül sokan támogatják az itt élő családokat. 

– Egy jól összeszokott csapat segíti a nálunk élő családok mindennapjait, többen már évtizedek óta itt dolgozunk – tájékoztatott Szabóné Balázs Beáta, aki 2016 óta vezeti az intézményt, mint mondta: aki vöröskeresztes, az szívből teszi a dolgát. Ez a hivatás hitvallása. 

Cél, hogy a családok vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba

 Szabóné Balázs Beáta arra is kitért: a vöröskereszt Salgótarjánban nem csak az átmeneti otthonban fogadja a hátrányos helyzetű családokat, a továbblépést is biztosítja a nehéz helyzetbe sodródott szülők és gyermekeik számára Félutas ház, valamint a Külső férőhely szolgáltatás formájában.

– Tavaly év elején indult a külső férőhely szolgáltatásunk. Pályázati támogatásból vásároltunk és újítottunk fel két lakótelepi ingatlant, amiket teljesen be is rendeztünk. Ezekben szintén nyolc férőhely van, olyan szülőket helyezünk itt el, akik nem igényelnek szoros segítségnyújtást, önállóan is el tudják látni szeretteiket, hozzátartozóikat. A családok átmeneti otthona szolgáltatás bővítésének a célja, hogy a szülők és gyermekeik újra saját lábukra állhassanak, kikerüljenek az ellátórendszerből és sikeresen vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba. A lakhatás ideje ezekben a lakásokban már 5, illetve 3 év is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában