Megemlékezés

2023.01.08. 15:28

Málenkij robot: soha nem feledik a berkenyeiek elszenvedett gyötrelmeit

Az Észak-magyarországi Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Berkenyén tartotta regionális megemlékezését a málenkij robot, avagy a német származású lakosság hetvennyolc évvel ezelőtti, kényszermunkára elhurcolása évfordulója alkalmából.

Hegedűs Henrik

A berkenyei római katolikus templomban tartott szentmisén is az áldozatokra emlékeztek

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

Házigazdák és vendégeik a rendezvény felvezetéseként megtekintették a Börzsöny alján található község faluházában berendezett kiállítást, majd a település katolikus templomában folytatódott a megemlékezés. 

Laczkó Mihály plébános szentbeszédében egy jegesmedvével kapcsolatos történet emlegetésével hangsúlyozta, a kényszermunkára elhurcolt ezreknek nagyon mély, bensőséges vallásos hitük volt, ez adott erőt nekik, és ezért nem fáztak legbelül a borzasztó ukrajnai hidegben.

Malenkij robot megemlékezés 2023.01.08.
A templomban megtartott megemlékezésen Laczkó Mihály plébános mondott szentbeszédet
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

German József, Berkenye polgármestere röviden visszatekintett az 1945. januári eseményekre, kiemelve, milyen sokáig kellett a hazatérőknek saját hozzátartozóik előtt is hallgatniuk mindazokról, amit átéltek a messzi világban. Sajnos ma már senki sem él azok közül, akik Berkenyéről elszenvedték a megpróbáltatásokat, de a családok hűen őrzik a múlt szomorú mozzanatait, és mindannyian kívánják, sohasem szabad hasonló tragédiának megtörténnie.

Malenkij robot megemlékezés 2023.01.08.
German József, Berkenye polgármestere
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Ritter Imre, a német nemzetiségiek országgyűlési képviselője gondolataiban kifejtette, rendkívül sok idő telt el, míg a málenkij robot keserű emlékezete elfoglalta méltó helyét a mai magyar társadalomban, ehhez viszontagságos út vezetett. Ám az utóbbi nyolc esztendő példája bizonyság arra, megfelelő kormányzati háttérrel és támogatással elérhető a fejlődés, amit kiválóan mutat, hogy  ma már több mint nyolcvan olyan oktatási-nevelési intézmény működik az országban, amely a német nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában van hazánkban, ahol a mindennapokban ápolják a hagyományokat. Nem lehet öt-hat évtized hiányosságait villámgyorsan pótolni, de a nehéz körülmények, az energiaválság és a közelünkben dúló háború ellenére erre komoly esély mutatkozik a jövőben. 

Malenkij robot megemlékezés 2023.01.08.
Ritter Imre, a német nemzetiségiek országgyűlési képviselője 
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Végezetül Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség parlamenti képviselője szólt a megjelentekhez, mondván a szovjetek a kollektív bűnösség elve alapján vitték el az ártatlan lakosságot, akik semmit sem sejtettek abból mi vár rájuk. A mostani nemzedék közösségeinek viszont támpontot ad a jelenben a múlt ismerete, és erőt ad ahhoz, hogy az elődökből erőt merítve tekintsenek előre.

Malenkij robot megemlékezés 2023.01.08.
Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

A regionális megemlékezés zárásaként a résztvevők megkoszorúzták a málenkij robot áldozatainak márványtábláját a katolikus templom falán.

Berkenye, elhurcoltakra emlékeztek
Koszorúzás az áldozatok emléktáblájánál
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool
Az elhurcolt áldozatok emlékműve
Az elhurcolt áldozatok emlékműve
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában