Közgyűlés

2023.01.26. 15:02

Friss döntések! – újra lesz élelmiszerbolt a Kemerovó-lakótelepen

Tíz napirendi pontot tárgyalt az igazgatási szünet utáni, idei első ülésén Salgótarján Közgyűlése csütörtökön délelőtt. A városi költségvetéshez, a helyi járati autóbusz-közlekedéshez és a Kemerovó-lakótelepi élelmiszerbolt újranyitásához is kapcsolódott előterjesztés. Az ülés fél óráig sem tartott, az előterjesztések többségét kommentár nélkül fogadta el a testület.

Kéri István

Költségvetés, buszközlekedés és boltnyitás is szerepelt a napirendi pontok között

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Tárgyaltak a költségvetésről

A képviselők elé került a tavalyi költségvetés év végi helyzet szerinti, de várhatóan még nem utolsó rendezése. Az előterjesztésből kiderül: az eredetileg várt 3,2 milliárd forint működési támogatás helyett bő 4,5 milliárd forint érkezett az önkormányzathoz a központi költségvetésből, helyi adókból a várt 2,7 helyett szűk 2,4 milliárd forint folyt be, míg a városi intézmények bevételei a tervezett 817 millió forintot 223 millió forinttal haladták meg. 

Az önkormányzat működési bevételei így közel egymilliárd forinttal nagyobb összeget értek el, mint év elején várni lehetett. Az ezen belül az 50 százalék körülire várt állami támogatás és működési hozzájárulás az összes ilyen bevétel 56 százalékra emelkedett az év végére. A működési kiadások a bevételekkel azonos mértékben emelkedtek, a működési költségvetésben jelentkező mintegy 900 millió forintos hiányt elsősorban a tavalyi évről áthozott, rekord összegű, több mint 1,6 milliárd forintos maradvány fedezi.

A buszközlekedésről is tanácskoztak

Elfogadták a városi buszközlekedés idei és jövő évi ellátására vonatkozó szerződéstervezetet is, mely szerint a Volánbusz változatlan formában: az iskolai időszak munkanapjain 296, hétvégente és ünnepnapokon pedig 176 járat indításával látja majd el a feladatot. A helyi járati közlekedésben részt vevő autóbusz-állomány 24 darabos flottájában jelenleg hat jármű fiatalabb tíz évnél: a város által vásárolt elektromos és az az öt szóló autóbusz, melyeket a közelmúltban csoportosított Salgótarjánba a Volánbusz. A városban szolgálatot teljesítő autóbuszok átlagéletkora közel 16 év.

Újra lesz élelmiszerbolt a lakótelepen

Az ülésen arról is szó volt, hogy újra élelmiszerbolt nyílhat a Kemerovó-lakótelepen. Miután az UNIÓ COOP Zrt. tavaly év végével kivonult innen, helyére a nyilvános céginformációk alapján az a kisvállalkozás érkezhet, mely nemrégiben Vizslás-Újlakon nyitott egy élelmiszerboltot. 

A Fáy András körúti ingatlan az új bérlő számára – legfőképpen a jelenlegi energiaárakra tekintettel – túl nagy, így a mihamarabbi boltnyitás érdekében a Salgó Vagyon Kft. már megkezdte a nem szükséges épületrész leválasztását. A korábbi bolt 304 négyzetméteren működött, az új üzlet 204 négyzetméteren lesz berendezve. A vállalkozás kérésének megfelelően az önkormányzat kedvezményes bérleti díjat biztosít az öt évre szóló szerződésben, az energiaárak rendeződésének esetére a fizetendő havi összeg felülvizsgálatának fenntartásával.

közgyűlés, szavazás, döntés
Az előterjesztések többségét kommentár nélkül fogadta el a testület
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A lakótelep közösségi média oldalán a közelmúltban már felmerült a kérdés, hogy az ott élők milyen funkciót látnának szívesen a leválasztandó helyiségben. Eszerint az önkormányzat az óvoda esetleges „bővítésére”, de akár egy közösségi tér kialakítására is nyitott a felszabaduló ingatlanrészben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában