Foglalkozások

2023.01.15. 13:57

Elsajátíthatják a bútorfestés alapjait a mátraterenyei szakkörösök

A Nemzeti Művelődési Intézet által indított A Szakkör – Tudásunkkal kézen fogva elnevezésű kezdeményezés keretében sajátíthatják el a községben élők a bútorfestés és a makramé fogásait.

V. E.

Nagy Anikó, a település közművelődési referense, illetve a helyi foglalkozások vezetője elmondta: ezek az első felnőtteknek szóló szakkörök, amelyek a községben indultak.

– Az ország számos településén fut már a program, amelybe tavaly ősszel mi is bekapcsolódtunk. Mindenek előtt elvégeztem a csoportvezető képzést. A szakkörök vezetése nem idegen számomra, hiszen népi játék és kismesterségek oktatóként több foglalkozást is tartottam már iskolásoknak könyvtárosként. Így a feladat nem volt új, csupán a profilja más – mondta Nagy Anikó, aki a mesterségek kiválasztásával kapcsolatban azt is elárulta, hogy a bútorfestés területét ő tartotta érdekesnek, míg a makramézás folyamata régóta ismert a faluban. Ez annak köszönhető, hogy sok helybeli foglalkozott ezzel a kézműves tevékenységgel, így sokan értenek is hozzá. Mindkét foglalkozásra öt-öt résztvevő jelentkezhetett, akiknek a Nemzeti Művelődési Intézet alapanyagokat is biztosított.

– A csapatok nagyon lelkesek, a foglalkozások remek hangulatban telnek, sokat nevetünk és segítünk egymásnak. A kezdeményezés nálunk mindenképp elérte a célját, ami nem más, mint a közösségépítés. Alkalomról alkalomra új kihívásokkal szembesülünk, amelyek legyőzéséhez A Szakkör nevű tudásmegosztó online felületre feltöltött videók nyújtanak segítséget. Megvallom, meglepett, amikor megtudtam, hogy a bútorfestés mennyire bonyolult folyamat. Ugyanakkor rengeteg érdekességgel is bővíthetjük tudásunkat, megismerhettük például a különböző dekorációs módszerek és motívumok hátterét és jelentését is – fejtette ki a közművelődési referens.

Hozzátette: a bútorfestő szakkört kéthetente tartják, legutóbb Kórósi templomkazettákat készítettek. Az utolsó foglalkozásokat követően, várhatóan májusban a szakkörök résztvevőinek alkotásait kiállításon mutatják majd be az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában