Múltidéző

2023.01.09. 16:39

Behavazódtunk: 20 éve megbénult a közlekedés Nógrádban a hatalmas hó miatt

Intenzív havazás érte el Nógrád megyét kereken 20 évvel ezelőtt, ezekben a napokban. A hónak jelenleg nyoma sincs, ezért nosztalgiáztunk egy kicsit, hogy milyen volt a korábban.

A.E.

2003-ban lapunk egykori munkatársa, Gyurián Tibor megörökítette, hogyan is nézett ki Salgótarján belvárosa a hatalmas hótól

Fotó: Gyurián Tibor

A Nógrád Megyei Hírlap 2003. január 8-i számában úgy fogalmaztunk: 

– Kemény hét elé nézünk. Állandó havazás, mínusz 15 fok, és legalább 30 centiméteres hó. A közútkezelő munkatársai a folytonos hóesés miatt csak a főútvonalakat takarítják, a mellékutak a jég miatt nagyon veszélyesek. 

Mindez az idei télen kifejezetten idegenül cseng, az igazi tél egyelőre nem mutatta még meg a zordabb arcát. Hogy a folytatás mit hoz, egyelőre csak találgatják az időjósok. 20 évvel ezelőtt ezekben a napokban nem csak a hóval, de a széllel, így ebből adódóan a hófúvással is meg kellett birkóznunk.

– Lapzártánkkor is intenzív volt a havazás, erős északkeleti széllel megspékelve. A főutak latyakosak és hókásásak voltak. Az esti órákig 15 cm hó esett le, reggelre viszont 30 centimétert jósoltak a meteorológusok. A mai napra további 10 centiméter hó várható, ráadásul erős hófúvásra kell számítanunk. Csütörtökre mínusz 14, péntekre mínusz 15, szombatra pedig mínusz 17 fokot jeleznek az időjósok – írtuk január 8-án. 

A Nógrád Megyei Hírlap 2003. január 8-i lapszáma

A helyzet aztán csak tovább fokozódott, a január 9-i lapszámban már hótorlaszokról, elzárt településekről szóltak a hírek. A szűnni nem akaró havazás miatt a tömegközlekedés is megbénult.

– Az elmúlt napok igen erős havazása az ország teljes vasúthálózatán kisebb-nagyobb késéseket okozott. A hófúvások szinte pillanatok alatt betemették friss hóval a váltókat, amelyeket átállítás előtt újra és újra ki kellett takarítani – mondta el akkoriban lapunknak a MÁV salgótarjáni szakembere. A vonatok mellett a buszoknak és az autóknak sem volt könnyű helyzete, a kialakult útviszonyok miatt jelentősen lassult a közlekedés tempója. 24 óra alatt 20-30 centiméter, sőt, volt ahol 80 centiméter vastag hólepel borította be a nógrádi tájat, a kemény fagyok és a csípős szél pedig tovább fokozta a kritikussá váló helyzetet.

A Nógrád Megyei Hírlap 2003. január 9-i lapszáma

Az akkoriban még Nógrád Megyei Állami Közútkezelő Kht. néven működő vállalat munkatársa is nyilatkozott 2003. január elején lapunknak. Elmondta, hogy 19 munkagép megállás nélkül dolgozott a megye útszakaszain. 
– Mindenhová igyekszünk eljutni, ezt bizonyítja az is, hogy elzárt település, járhatatlan út nincs. Megyei viszonylatban talán Szarvasgede és Kisbágyon között a legrosszabb a helyzet, ahol hóátfúvás nehezíti a közlekedést: hajnalban 30-40 centiméteres havat regisztráltunk, dél felé a rendőrök 80 centiméteres hóvastagságot jelentettek, azonnal indítottuk is a kocsit – mondta a szakember. 

A Nógrád Megyei Hírlap 2003. január 9-i lapszáma

Pusztaberki és Horpács között kaotikus volt a helyzet, a szél ugyanis csaknem másfél méter magas hótorlaszt a két település között. 
– A mentőszolgálatnak a tegnapi, mostoha időben a hólánc és a legnehezebb útviszonyokra tartalékban tartott terepjáró mentőkocsi jelentette a biztonságot, a hózivatarokkal tarkított szerdai nap azonban máshol is az élet normális kerékvágásban tartásáról szólt – írta a Nógrád Megyei Hírlap január 9-én. 

– A borsosberényi óvoda a környékbeli falvak kicsinyeinek is a napközi otthona, de tegnap a horpácsi apróságok otthon maradtak, a szülők nyilván jobbnak látták nem kitenni csemetéiket az ingázás megnövekedett bizonytalanságainak. Pusztaberkiben pedig - ha lehet ezt mondani - a tél tombolásában még inkább megmutatkozott az ott élők összetartása: míg az önkormányzat univerzális kisgépe (nyáron kaszál, ilyenkor havat ekéz) dolgozott, a közmunkásokat az egyedül élő idősek portájához irányította a faluvezetés, hóeltakarításra – fogalmaztunk akkoriban.

A Nógrád Megyei Hírlap 2003. január 9-i lapszáma

Hasonló időjárástól a következő napokban minden bizonnyal még nem kell tartanunk Nógrád vármegyében. A Köpönyeg.hu január második hetére vonatkozó előrejelzése szeles és esős, de többnyire +3 és +9 Celsius fok között alakuló hőmérsékletet prognosztizál. Hogy vajon idén, vagy a következő években lesz-e még a 20 évvel ezelőttihez hasonló időjárásunk, egyelőre nem lehet tudni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában