Erőszak

2023.01.21. 18:55

16 éves fiú tartotta rettegésben a salgótarjáni gyerekeket

Húsz évvel ezelőtt egy 16 éves fiatal bűncselekmény-sorozata tartotta izgalomban a salgótarjániak közérzetét.

Nool

A 16 éves bűnöző a salgótarjáni vasútállomáson is kinézett magának gyerekeket

Forrás: Shutterstock/Nool

„Áldozattá váltak a gyengébbek” 

Ez a szalagcím állt a Nógrád Megyei Hírlap 2003. január 21-ei lapszámán. A korabeli lap szerint gyakorlott bűnözőket megszégyenítő rutinnal rendelkezett az a 16 éves fiú, aki 2002 októbere óta követte el rablásait Salgótarjánban. A fiatal már priusszal a háta mögött fenyegetett meg több, nála lényegesen gyengébb fizikumú, sok esetben jóval fiatalabb gyereket, akik, ha nem adták oda a náluk levő pénzt, igencsak pórul jártak. 

Mint írták: január 15-én jelentkezett a Salgótarjáni Rendőrkapitányságon egy hölgy a 15 éves fiával, hogy feljelentést tegyenek ismeretlen tettes ellen, aki erőszakos kéregetéssel aznap hatszáz forintot vett el a fiútól. A pontos személyleírás alapján a rendőröknek sikerült az elkövetőt rövid időn belül elfogni, aki éppen egy játékterem ajtaján próbált belépni. A szembesítés során a sértettek egyértelműen felismerték az elkövetőt, akiről kiderült, hogy már korábban is folyt ellene eljárás. 

Néhány óra múlva ismételten felismerték, amikor újabb szülő érkezett a 12 éves gyermekével. A vádlott korábban a Balassi Bálint Megyei Könyvtár előtt verte meg a gyereket, majd ötszáz forinttal távozott. Az előállítás másnapján újabb szemtanúk és sértettek kerültek elő. Az akkor felidézett bűncselekmény a főtéri vonatállomáson történt, ahol hasonló módszerrel vett el a sértettől 4500 forintot. 

A 16 éves fiú áldozatai tőle lényegesen gyengébb fizikumú diákok voltak, akiket könnyedén meg tudott félemlíteni. Általában így biztosította magának zsebpénzét, de volt alkalom, hogy mobiltelefont vett el. Tetteit kivétel nélkül erőszakkal követte el. Korábban vagyon elleni bűncselekmények miatt próbára bocsátott büntetést kapott, de ez sem vette el a kedvét az újabb cselekményektől, így a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. 

Lapunk húsz évvel korábbi tudósítása szerint az elkövető rossz családi hátterére hivatkozott, mikor tetteinek hátterét próbálták felderíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában