Előadás

2022.12.09. 19:36

Nefelejcs-klub: a demencia kihívásait ismertették a szakemberek Balassagyarmaton

A balassagyarmati Nefelejcs-Klub második eseményét a napokban tartották meg a Gansel udvar belső helyiségében. Hevér-Deák Katalin, a dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet vezető klinikai szakpszichológusa és Palánkiné Török Mária, a Szent Erzsébet Idősek Otthonának mentálhigiénés szakembere tartott előadást a demencia mindennapos kihívásairól.

L. J.

A demencia korai szakaszát sokszor figyelmen kívül hagyják, mert csak fokozatosan alakul ki

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

Ahogy arról korábban beszámoltunk a város önkormányzata egy új szociális programot indított a városban novemberben. A Nefelejcs klub - Beszéljünk a demenciáról elnevezésű rendezvénysorozat célja, hogy szót ejtsenek a manapság tabu témának számító demenciáról. 

A napokban tartott második összejövetelen Hevér-Deák Katalin, a dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet vezető klinikai szakpszichológusa azokról a mindennapos kihívásokról beszélt, amelyek egy demens beteg gondozása során felmerülhetnek. Ismertette a demencia három fázisát, majd elmondta: a demencia korai szakaszát sokszor figyelmen kívül hagyják, mert csak fokozatosan alakul ki. Hangsúlyozta, hogy az első tünetek megjelenésekor fel kell keresni a háziorvost. Mivel szűkebb hazánkban is a pszichiátria és a neurológia szakterülete foglalkozik a szellemi leépüléssel, ezért a kivizsgálást ők tudják kezdeményezni. Végül kitért arra is, hogy mely tesztek segítenek a demencia megállapításában. 

Ezt követően Palánkiné Török Mária, a Szent Erzsébet Idősek Otthonának mentálhigiénés szakembere osztotta meg a résztvevőkkel, hogy melyek a demencia három fokozatának konkrét tünetei. Az enyhe stádiumban gyakori lehet a feledékenység, az időérzék elvesztése, illetve az ismerős helyek idegennek tűnhetnek. A középső szakaszban a betegnél rövidtávú memóriazavar, térbeli és időbeli tájékozódási gondok, valamint viselkedési zavar is kialakulhat. A harmadik stádiumban az aktivitás hanyatlik, a memóriazavarok pedig súlyossá válnak. 

A fórum végén a jelenlévők kérdezhettek a szakemberektől. A Nefelejcs-Klub következő előadásán a szociális vagy idősek otthonában élő demensek életéről adnak majd tájékoztatást a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában