Ne-felejcs

2022.11.12. 14:42

Sokan küzdenek demenciával: új szociális programot indított a balassagyarmati önkormányzat

Balassagyarmat önkormányzata egy új szociális programot indított a városban. A Ne-felejcs klub – Beszéljünk a demenciáról elnevezésű rendezvényt első alkalommal rendezték meg minap a Gansel udvar belső helyiségében.

Lászlók Judit

Egyik legfontosabb céljuk, hogy a szépkorúakat közelebb hozzák a fiatalokhoz (borítóképünk illusztráció)

Forrás: Pexels

Medvácz Eszter ifjúsági referens portálunk érdeklődésére elmondta: a rendezvénysorozat célja, hogy beszéljenek a manapság tabu témának számító demenciáról. A program nem csak a betegeknek, hanem hozzátartozóknak is szól. Jóna András kiemelte, a hosszú távú céljuk az, hogy kialakuljon egy olyan információs hálózat, amely által a falvakban élő érintettek is tájékozódhatnak és megértsék, hogy a háziorvoshoz fordulhatnak ezzel a problémával, aki ezután tovább küldheti a beteget a megfelelő szakemberekhez.

– Emellett a résztvevőknek szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy a tapasztalataikat megoszthassák egymással – mondta Jóna András, aki szerint a betegségben érintettek és a hozzátartozóik általában szégyenként élik meg a demenciát.

Az előadásra megtelt az eseménynek otthont adó közösségi tér. Elsőként Jóna András köszöntötte a megjelenteket, majd megosztotta velük, hogyan találkozott először a demenciával és milyen tapasztalatokat szerzett azóta a szindrómával kapcsolatban. Emellett hangsúlyozta, hogy a városban és szűkebb hazánkban is sokan érintettek a demenciával kapcsolatban.

Ezt követően dr. Karácsonyi Krisztina vette át a szót.

– A tapasztalataim szerint a demencia és a demens betegekkel való foglalkozás tabunak számít. Ezért, fontosnak tartom, hogy beszéljünk róla, hiszen nagyon sokan küzdenek a szellemi leépüléssel, ami a páciens mellett a családot is érinti – mondta a szakember. Hozzátette: – Az előítéletek meghatározzák a mindennapjainkat, ezért még fontosabb, hogy a szépkorúakat közelebb hozzuk a fiatalokhoz és a társadalomhoz.

A szakembert kifejtette, hogy pszichiáter szakorvosként az a tapasztalata, hogy a demenciával küzdő páciensek csak nagyon későn kerülnek az egészségügyi rendszerbe. 

– A demencia alapvetően egy latin eredetű szó, ami azt jelenti, hogy értelem nélküli állapot. A demencia nem egy betegség, hanem egy tünetegyüttes, egy szindróma, ami érinti a gondolkodási folyamatokat, a viselkedést és a szociális interakciókat. Azonban nem szabad elfogadni azt a tévhitet, hogy ez egy természetes dolog és idős korára mindenki demens lesz. Tanulmányok támasztják alá, hogy szellemi frissesség idős korban is megmaradhat – hangsúlyozta a szakember.

Magyarországon majd' 300 ezer ember küzd a demenciával

A fórumon elhangzott, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-es adatai szerint 54 millióan küzdenek világszerte demenciával, az előrejelezések szerint ez a szám 2030-ra elérheti a 80 millió, míg 2050-re a 130 milliót. Ez azt is jelenti, hogy minden évben 10 millió pácienst diagnosztizálnak demenciával. Magyarországon jelenleg 250 ezer- 300 ezer szellemi leépüléssel küzdő embert diagnosztizáltak. Azonban a hozzátartozókat is ideértve, már egymillió embert érinthet a demencia az országban.

A demencia fajtái

A beszélgetés során azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy a demencia kialakulásában sok a rizikó tényező, ilyennek számít a kor, az egyedüllét, az elszigetelődés, valamint a hölgyek nagyobb arányban érintettek. A demencia egy tág fogalom, többféleképpen csoportosíthatjuk. A kórfolyamatot tekintve beszélhetünk primer degeneratív demenciáról. Ezek közé tartozik a frontotemporális demencia, a Lewy-testes demencia, valamint a Parkinson-kórhoz társuló demencia. A másik nagyobb típusa a vaszkuláris demenciák, valamint az egyéb betegségekhez társuló demenciák. A tudományt jelenleg a digitális demencia is foglalkoztatja. A demencia stádiumai: bevezető szakasz – enyhe kognitív szakasz, enyhe-, közepes- és súlyos leépülés.

A szellemi leépülés első jelei

A doktornő a fórumon hangsúlyozta, hogy a bevezető szakasznál lenne a legfontosabb a beavatkozás, mert bár maga a kezelés nem fordítja vissza a demenciát és meggyógyítani sem tudja, de a folyamat lassítható. Mint mondta, a demencia korai jelei közé tartozik a gyakori a feledékenység, a térbeli és időbeli tájékozódási zavarok, a rövid távú memóriazavar, a tárgyak gyűjtögetése, valamint személyiségváltozás is észlelhető.

A fórum végén a résztvevők kérdezhettek a szakemberektől, illetve saját tapasztalataikat is megoszthatták a demenciával kapcsolatban. A tervek szerint a Beszéljünk a demenciáról rendezvénysorozat következő időpontja december 5., a helyszín pedig ismét a Gansel udvar.

A demenciára nincs gyógymód

Dr. Karácsonyi Krisztina portálunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a demenciával érintetteknek mindenképpen segítséget kell kérniük és kezdeményezniük kell a kivizsgálást. Fontos, hogy a demens beteg bekerüljön az egészségügyi rendszerbe és megkapja a számára legmegfelelőbb kezelést.

– Sajnos, általánosságban elmondható, hogy mi magyarok nem szeretünk szűrésekre járni, az évek pedig telnek és egyre csak erősödik az a tévhit, hogy idős korára úgyis mindenki demens lesz és nem lehet vele mit kezdeni. A felismerést követően is sokszor hosszú idő telik el, emellett azt sem nagyon tudjuk, hogy hová kell ebben az esetben fordulni. Tulajdonképpen ezek is az okai annak, hogy a páciens későn kerül az egészségügyi rendszerbe. Ezen kell változtatni, hiszen ha a folyamatot nem is lehet megállítani, lassítani azért lehet – mondta a szakember. 

Hozzátette: szűkebb hazánkban is pszichiátria és a neurológia szakterülete foglalkozik a szellemi leépüléssel, ezért a kivizsgálást ők tudják kezdeményezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában