Gyásznap

2022.12.08. 12:18

Megemlékezett a Fidesz Salgótarjáni Szervezete a 66 évvel ezelőtti vérontás áldozatairól

Az 1956-os salgótarjáni sortűz áldozataira és a közelmúltban elhunyt Bérczesi Mihálynéra, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége egykori Nógrád megyei elnökére emlékezett csütörtök délelőtt a Fidesz Salgótarjáni Szervezete a December 8. téren.

N. O.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő mondott emlékező beszédet

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője felidézte a tragikus történelmi eseményt.

– Hatvanhat évvel ezelőtt Kádár pribékjei 11 óra magasságában sortüzet vezényeltek a mostani December 8. tér környékén tüntető mintegy négyezer személyből álló tömegre, akik két munkástanácsi vezetőnek a szabadon engedéséért jöttek össze. Egyes levéltári feljegyzések szerint ennek a gyilkos sortűznek 46 hivatalosan regisztrált áldozata volt, köztük 33 férfi, 11 nő és 2 gyermek. Mintegy 150 sebesült is volt és a korabeli elmondások szerint a 131-at is meghaladta az áldozatok száma, ezt hivatalosan azonban nem tudták alátámasztani – emlékezett Becsó Zsolt.

Hozzátette: ez a gyilkos sortűz volt az 56-os forradalmat leverő kommunista fellépés legvéresebb tüze.

Mint mondta, a sortűz mellett Bérczesi Mihálynéról, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetének alapító tagjáról, elnökéről is meg kell emlékezni, aki nemrégiben hunyt el.

Az egykori elnök nem csak ünnepnapokon, de az év 365 napján is fontosnak tartotta az emlékek őrzését
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Az egykori elnök nem csak ünnepnapokon, de az év 365 napján is fontosnak tartotta az emlékek őrzését, a hagyományok ápolását. Bérczesi Mihályné az 1956-os forradalom idején fiatal asszonyként kiállt és mindvégig kitartott férje mellett a megtorlás hónapjaiban. A 1956-ban acélgyári alkalmazott volt és munkatársaival a rendőrség felé vonult. A sortűz pillanatában pedig épp a városközpontnál jártak – idézte vissza a honatya.

Kiemelte: Bérczesi Mihályné ezután napokon keresztül elsősegélynyújtóként vett részt a bányakórházban a sebesültek ellátásában. A POFOSZ Nógrád Megyei Szervezete 2007-ben választotta elnökké. Személyes tapasztalásain alapuló beszámolóiban mindig kitartott azon bizonyossága mellett, hogy a levéltári források által megjelölt 46 áldozatnál sokkal többen haltak meg az '56-os salgótarjáni sortűzben. Bérczesi Mihályné munkásságáért Nógrád Megye Díszpolgára kitüntető címben részesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában