Gyász

2022.12.01. 09:33

Gyászol Salgótarján – elhunyt az '56-os emlékek őrzője

Az elmúlt héten elhunyt Bérczesi Mihályné, a POFOSZ megyei elnöke – adta hírül közösségi oldalán Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere.

Nool

Bércesi Mihályné

Forrás: Nool | Archív fotó

Fotó: Hüvösi Csaba

– Az 1956-os forradalom idején fiatalasszonyként kiállt és mindvégig kitartott férje mellett a megtorlás kíméletlen hónapjaiban. A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetének egyik alapító tagja lett. 2007-ben jelentős többséggel megválasztották a megyei POFOSZ-szervezet elnökének, amely tisztségben másfél évtizedig tevékenykedett. Ebben a minőségében egyrészt folytatta elődje pozitív kezdeményezéseit, másrészt számos önálló kezdeményezéssel lépett elő. Munkásságáért – többek között – 2012-ben „Nógrád Megye Díszpolgára Kitüntető Cím”-ben részesült. A család tagjai, a rokonok, a barátok, a pályatársak gyászában és mély fájdalmában osztozva, az önkormányzat nevében búcsúzom Bérczesi Mihálynétól. Emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrizzük! Nyugodjon békében! – emlékezett meg Facebook-oldalán a polgármester. 

Éppen egy éve, 2021. december 8-án elhangzott beszédében tragikus események láncolatát idézte fel Bérczesi Mihályné Salgótarjánban: az Acélgyárból a tüntetésre vonuló munkásoknál csak egy nemzeti színű lobogó volt, de semmi olyan, amivel ártani tudtak volna. Az akkori állami áruház sarkánál jártak, amikor hallották az eldördülő lövéseket.

– Mire mi leértünk a térre, már rengeteg halott és sebesült feküdt a földön. Ezt elfelejteni, az emberek emlékezetéből kitörölni nem lehet. A macskaköves utat emberek tetemei takarták be a rendőrségtől a templomig végig. A járdát és az úttestet is – mondta a sortűz utáni fájdalmas pillanatokról Bérczesi Mihályné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában