Hidegrekord

2022.12.26. 14:38

Húszéves rekord: karácsonykor -28 fokban dideregtek Zabaron

Az ország legfagyosabb települése már 20 éve tartja karácsony másnapjának hőmérsékleti minimumrekordját.

A.E.

Számtalanszor beszámoltunk már róla hírportálunkon, hogy adott napon Zabaron mérték a leghidegebb hőmérsékletet. A hidegrekordokat rendszeresen döntögető település neve karácsony második napjához is szorosan kapcsolódik, hiszen 2002. december 26-án Zabaron mérték az eddigi leghidegebbet az országban: -28,3 Celsius fokot. Sőt mi több, december hónap eddigi legalacsonyabb hőmérsékleti értéke is ugyanez.

Magyarország hőmérsékleti rekordjainak listája az 1890 óta mért hőmérsékleti minimumokat és maximumokat tartalmazza. Ez azt jelenti tehát, hogy az elmúlt 132 év leghidegebb karácsonya Zabaron volt, kereken 20 évvel ezelőtt. Idén ez a rekord elég távolinak tűnik, hiszen ahogy arról ma reggel hírportálunkon is írtunk, a hőmérők ma többnyire a plusz tartományba esnek.
Zabaron egyébként nem csak az év utolsó hónapjának hidegrekordja dőlt meg, hanem az elmúlt 132 év májusi leghidegebb hőmérséklete is a Nógrád megyei településhez köthető, hiszen 2007. május 02-án -6,4 fokot mértek, ami szintén a legalacsonyabb eddigi nyilvántartott érték. A napi minimum hőmérsékleti rekord egyébként a hivatalos nyilvántartás szerint 52 alkalommal dőlt már meg Zabar településen.

Júliusban például két egymást követő napon is megdőlt a hidegrekord Zabaron: ahogy arról hírportálunk is beszámolt, július 17-én hajnalban mindössze 5,4 fokot mértek, míg másnap hajnalban 3,8 fokig süllyedt a hőmérséklet a településen.

Május 19-én pedig 70 éves hidegrekordot döntött a zabari éjszaka, ugyanis -1,2 fokig süllyedt kora reggelre a hőmérséklet, ahogy azt a Noolon azt is megírtuk.

A hidegrekordokat ünnepelni is szokták az ország legfagyosabb településén. Januárban a II. Zabari Hidegfesztivál látogatók hadát vonzotta Zabarra, a színes programokkal és ínycsiklandó finomságokkal kecsegtető rendezvényt pedig néhány hét múlva, 2023. január 14-én a tervek szerint újra megrendezik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában