Időjárás

2022.12.31. 07:30

Sűrű köddel búcsúzik az év: kiadták a figyelmeztetést Nógrádra

Az év utolsó napján 5 és 17 fok között alakul majd a hőmérséklet, de a tartós, sűrű köd nehézségeket okozhat a közlekedésben.

Nool

Első szintű, citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád megyére szombatra a várhatóan tartósan megmaradó, sűrű köd miatt. Mint írják, a köd akár hat órát meghaladóan is megmaradhat, ez idő alatt a látástávolság pedig mindössze pár száz méter lesz megyeszerte. Hozzátették, hogy napközben lassan javulnak majd a látási viszonyok, de északon a magasabban fekvő területek felhőben maradhatnak.

A Magyar Közút folttérképén jól látható, hogy a köd kora reggel főként Kelet-Nógrádban okozhat nehézségeket a közlekedésben. Ebben a térségben a látótávolság mindössze 100-300 méter között alakul, érdemes tehát fokozott óvatossággal közlekedni.

Forrás: Útinform.hu

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint fázni viszont nem nagyon fogunk Szilveszter napján, hiszen a hőmérséklet 5 és 17 fok között változik majd, ám a déli, délnyugati szél megélénkül.

Orvosmeteorológia

– Gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki – írta szombatra vonatkozóan a Köpönyeg.hu szakembere.

Újév napján eleinte csak északkeleten lesz párás, ködfelhős az idő, majd dél felé terjeszkedik a rétegfelhőzet, estére mindenhol beborul az ég és szitálás is előfordulhat. Élénk marad a délies szél és 11-12 fok körüli értékeket mérhetünk majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!