Oktatás

2022.12.08. 16:22

Bemutatták a szakképzés helyzetét a balassagyarmati konferencián

Szakképzési konferenciát tartottak minap Balassagyarmaton. A programsorozat a fővárosban és az ország megyéiben a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Pedagógus Kar együttműködési megállapodásával jött létre.

E-L. Zs.

Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója értékelte a duális képzés lehetőségeit külföldön

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

A Nógrád megyei szakképzési konferenciát a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaratermében tartották. Az eseményt Csábi István, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke, a rendezvény koordinátora nyitotta meg, majd Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója mondott köszöntőt. 

Ezt követően Szaszák Csaba, a Nemzeti Pedagógus Kar országos elnökségének tagja, a szakképzési együttműködésről tartott előadást, míg Hudacsek László Péterné, az Innovatív Képzéstámogató Központ igazgatója ismertette a 2021/2022. tanév tapasztalatait. Elmondta, hogy a rendszer átalakulásának az a célja, hogy a szakképzés és a felnőttképzés a fejlődő technikai és munkaerőpiaci változásokra megfelelően tudjon reagálni. A Szakképzésben a jövő című előadásban bemutatta az átalakított és megújított szakképzési rendszert a pedagógusok számára. Kiemelte, hogy a technikum egyre vonzóbb képzési forma lesz. 

Emellett szó volt a digitális tananyag fejlesztéséről, valamint az Apáczai ösztöndíjról, amely a tehetséges, jó iskolai eredményeket elérő, hátrányos helyzetű tanulókat támogatja.

Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója értékelte a duális képzés lehetőségeit külföldön, s ismertette az eddig elért célokat a világ minden táján. Végezetül előadásában Szrenka Anikó, a Szent-Györgyi Albert technikum igazgatója a végzős, nyolcadik osztályos diákok beiskolázási helyzetéről beszélt. Célként tűzte ki, hogy segítséget nyújtsanak a pedagógusok számára annak érdekében, hogy könnyebben tudják majd a gyermekeket a továbbtanulás és a szakképzés felé irányítani.

A konferenciát Gembiczki Ferenc, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum kancellárja zárta, aki köszönetét fejezte ki az előadóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában