Jegyzet

2022.12.07. 11:01

Az ünnep lényegét mutatja a betlehemi csillag fénye

A karácsony közeledtével különösen értékes gondolatokat fogalmazott meg véleménycikkében Gulyás Edina kolléganőnk: megvan mindenünk, amennyiben szeretet van a szívünkben, s ezt van kivel megosztanunk.

Gulyás Edina

Napjainkban szinte a legkisebb települést is ünnepi díszbe öltöztetik az adventi időszakban. Van, ahol csak a falu közepén álló fenyőn fut végig egy égősor, máshol már-már giccsbe hajlik a dekoráció. Úgy tűnik, hogy újra „divatba jött” betlehemet is állítani a községekben. 

Ezek között is vannak egyszerűbbek, amelyben csak a Szent család látható. Máshol megjelennek a napkeleti bölcsek és a pásztorok is. Van, ahol bárányok és tehenek népesítik be az alkotást, az is előfordul, hogy élő állatok kapnak helyet abban. Ahogy sok másban, én ebben is azt vallom: a kevesebb több. 

A jászolban nyugvó Jézus, Mária és Szent József is elegendő lehet ahhoz, hogy emlékeztesse az embereket a karácsony üzenetére, amit mára sokan elfelejtettek. Az  ünnep lényege nem az, hogy ajándékokat halmozunk a fa alá. Nem a méregdrága játékokban és az asztalon sorakozó különleges fogásokban mérhető. Az sem számít, hogy tökéletesen álljon a fenyő, amin színben harmonizálnak a díszek.

A  legnagyobb ajándék ugyanis az, ha együtt lehetünk azokkal, akiket szeretünk. Ha tudjuk értékelni az együtt töltött időt. Ha van hol összegyűlni a családnak, ha van, aki elkészíti a karácsonyi menüt, legyen az akár a lehető legegyszerűbb. A betlehemi csillag fénye sem egy selymekbe öltözött újszülött pompás palotáját világította meg. Megmutatta: megvan mindenünk, amennyiben szeretet van a szívünkben, s ezt van kivel megosztanunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában