Döntés

2022.10.27. 13:53

Intézménybezárásokról és költségcsökkentő intézkedésekről döntött a salgótarjáni közgyűlés

Számos önkormányzati intézmény bezárásáról vagy szolgáltatásainak szűkítéséről hozott döntést csütörtök délelőtti ülésén Salgótarján Közgyűlése.

Kéri István

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

Mint az az ülésen a várost vezető és a kormánypárti frakcióban ülő politikusoktól is elhangzott: az egységesen megszavazott döntést konstruktív előkészítés előzte meg, miután az energiaárak emelkedése olyan mértékű, hogy az már az önkormányzat alapvető feladatainak ellátását veszélyezteti. Arról, hogy az intézkedések kapcsán pontosan milyen vélemények hangzottak el, egy külön cikkben foglalkozunk majd, most a meghozott döntéseket lajstromozzuk.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár november 1-jétől február 28-ig részlegesen bezár: az intézmény csak keddenként, szerdánként és csütörtökönként lesz nyitva. Az épületen belül csak a földszinti klubhelyiség és az előadóterem lesz igénybe vehető a könyvtári szolgáltatásokra, a könyvkölcsönzési lehetőség megmarad.

November 1-jével bezár a Dornyay Béla Múzeum és a Bányászati Kiállítóhely földfelszíni épülete, de a bányamúzeum földalatti része látogatható lesz előzetes bejelentkezés alapján. Négy hónapra bezárnak a városi sportcentrum kiszolgáló épületei és a teniszsátrat sem állítják fel, ezen a télen jégpálya sem lesz a városban.

November 1-jétől bezár a városi tanuszoda és a zagyvarónai Bátki József Közösségi Ház is, de utóbbi épületen belül a népkonyha működtetéséhez szükséges helyiség biztosítva lesz a téli időszakban is, amelyet az ott működő civil szervezetek is igénybe vehetnek majd.

November 1-jétől február végéig zárva lesz a Beszterce-lakótelepi közösségi tér és a salgóbányai Geocsodák Háza is. A gyermektábor szállásait sem adják ki ezekben hónapokban, de ott a rendezvényeknek helyet adó helyiségeket télen is üzemeltetni fogják.

A művelődési központot bezárják, a sportcsarnokot nem

A salgótarjáni közgyűlés csütörtöki ülésén meghozott döntés értelmében december 1-jétől február végéig zárva tart majd a József Attila Művelődési Központ is. A rezsiárak emelkedése miatt meghozott döntés a színháztermet is magába foglaló főépületet érinti, az oldalszárny a kamarateremmel együtt nyitva marad, ott színházi előadások is lesznek.

A Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde intézményeiben téli szünetet rendelnek el 2022. december 22. és 2023. január 6. között. Ügyeleti ellátást ezen időszakban az óvodásoknak a Hétszínvirág Tagóvodában, a bölcsődéseknek pedig az Egészségügyi-Szociális Központ által fenntartott, Károlyin található bölcsődében biztosítanak majd.

A sportcsarnokot nyitva tartják, de a fenntartó Rendezvény- és Médiaközpontnak energiaracionalizálási tervet kell készíteni, és ez alapján a költségeket csökkenteni, amelynek egyik alapja a sport területén a szakszövetségek által meghatározott minimumhőmérséklet lesz.

A vásárt megtartják

Az adventi időszakban csak a Fő téri Adventi Vásárt tartják meg, csak a városközpontban lesz felállítva és kivilágítva karácsonyfa, és csupán a Rákóczi út 12.-20. számok közötti útszakasz kap díszkivilágítást.

A döntések az Egészségügyi-Szociális Központot és a Salgó Vagyon Kft.-t is érintik, a Városháza esetében pedig még vizsgálják, de valószínűsíthető, hogy 2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünetet rendelnek majd el.

20 fok lehet csak

A harminc pontot tartalmazó határozat értelmében valamennyi önkormányzat által fenntartott intézményben legfeljebb 20 Celsius-fok lehet a fűtéssel elért hőmérséklet a hideg hónapokban. Ez alól csak az óvodák és bölcsődék jelentenek kivételt, ahol 22-24 Celsius-fokot kell biztosítani. Az önkormányzati intézményeknél és cégeknél a világítás racionalizálására is törekedni kell, míg a gépjárműhasználatot 25 százalékkal kell csökkenteni.

Létszámstop lépett életbe, de éppen üres álláshelyet is csak polgármesteri engedéllyel lehet betölteni, azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az intézkedések célja a rezsin való spórolás mellett az is, hogy az önkormányzati cégektől és intézményektől senkit se kelljen elbocsátani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában