Szabadban járva

2022.11.17. 06:50

Ősszel is felfedezhetjük Nógrád természeti szépségeit, de veszélyt jelenthet az erdő a túrázókra

Réteges öltözetet, feltöltött telefont, megfelelő élelmet és italt, de bakancs viseletét is javasolják a szakemberek azoknak, akik ősszel szeretnének Nógrád megye erdeiben kirándulni.

Nagy Orsolya

Érdemes betartani a szakemberek tanácsait azoknak, akik túrázni indulnak

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Évről évre előfordul szűkebb hazánkban, hogy bajba jutott túrázóhoz riasztják a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltóit és az önkéntes mentőszervezeteket. A legtöbbször olyankor kell vonulniuk a lánglovagoknak, amikor egy-egy kiránduló megsérül, és nem tud önerejéből kijutni a helyszínről.

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy az első feladat mindig a sérült túrázó felkutatása.

– Éppen ezért fontos, hogy valakit mindig értesítsenek arról, hová indulnak útnak, valamint mindig legyen náluk telefon, még akkor is, ha netán nincs térerő az erdőben, bízva abban, hogy tudnak hívást indítani, illetőleg a telefon beépített GPS-e segíthet a tájékozódásban is. Ezen túlmenően sosem szabad elindulni térkép és maximális akkumulátor töltöttségű telefon nélkül. Továbbá vihetünk magunkkal sípot, zseblámpát is, amivel baj esetén jelezni tudjuk tartózkodási helyünket, így könnyebben megtalálhatnak – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: a várható időjárásról is fontos tájékozódni. Amennyiben túlzott melegre, vagy hidegre, esetleg jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani, inkább halasszák el a kirándulást. Előfordulhat azonban az is, hogy az előrejelzések ellenére hirtelen fordul rosszabbra a helyzet, erre is fontos felkészülni.

A tűzoltókra mindig számíthatunk a bajban, ezért azonnal értesíteni kell őket, ha mégis megtörténne a baj (borítóképünk illusztráció)
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

A sajtószóvivő azt is kiemelte, hogy minden túrázónál legyen elegendő étel és ital, esetleg esőkabát, de érdemes megfelelő ruházatot és cipőt is viselni. Mint mondta: ezen beavatkozások nehézségei, hogy a sérült túrázó sokszor nem könnyen megközelíthető, hiszen a kirándulóhelyek, turistaútvonalak többnyire nehéz terepen helyezkednek el. Emiatt a mentésben résztvevők általában csak gyalogosan tudják megközelíteni a pontos helyszínt. 

Előfordulhat, hogy a bajba került személyt sérülései miatt, több száz méteren, akár kilométereken keresztül, hordágyon kell szállítani a mentőszolgálat járművéig. A mentést a domborzati viszonyok, vagy akár a kedvezőtlenebbre forduló időjárás miatti csúszóssá váló talaj is tovább nehezítheti, így előfordulhat, hogy csak kötélbiztosítás és alpintechnika segítségével lehet azt megoldani. Amennyiben pedig mód van rá, senki ne induljon el egyedül egy nagyobb túrára.

Kapás Márton arra is kitért, hogy a megye hivatásos tűzoltói – lehetőség szerint az önkéntes szervezeteket is bevonva – rendszeresen tartanak olyan gyakorlatokat, amely során sérült túrázók mentését szimulálják, felkészülve egy esetleges éles helyzetre.

Kökény András, az Észak Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy sokan nem a megfelelő lábbelit viselik egy-egy kirándulás során. Érdemes inkább bakancsot választani, hiszen az jobban fogja a bokát, a lábat a csúszós erdei utakon.

– Fontos az is, hogy az öltözék is réteges legyen, hiszen ősszel már párás, nedves az idő, és a nullához közelít sokszor a hőmérséklet. Ezen túlmenően a szálláshelyet értesíthetik a kirándulás előtt, mert, ha baj van, akkor lehet ők az utolsó kontaktok, akik tudják merre indultak. Egy sípot is lehet az erdei túrára vinni, hiszen az emberi hangot nehezen lehet meghallani – fejtette ki Kökény András, aki felhívta a figyelmet, járt utat sosem lehet elhagyni, mert akkor letérnek a jó útról.

távcső, kirándulás, túra
Egy távcső is mindig jól jöhet a túrázás során
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A közelmúltban lábsérülést szenvedett egy ember gombaszedés közben Terény külterületén, az erdőben. Sérülése következtében önerejéből nem tudott lejönni onnan. A berceli hivatásos tűzoltók hordágyon szállították a sérültet a mentőautóig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában