Veszélyes kirándulás

2022.10.17. 19:58

Életmentés a Börzsönyben: bajba jutott túrázók után kutattak az éjszakában

Két kiránduló került bajba a napokban a Börzsönyben, miután Csóványoson ragadtak és nem tudtak lejutni a sötétben a hegyről. Az életmentők mellett helyi fiatalok is a segítségükre siettek.

Nool

A sötétség foglyul ejtette a középkorú túrázókat

Forrás: Facebook/Ipoly-völgyi Különleges Mentők

Szombat este riasztotta a rendőrség és a Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI ) természetvédelmi őrszolgálata az Ipoly-völgyi Különleges Mentőket, hogy segítsenek két bajba jutott kiránduló felkutatásában. A két középkorú illető az esti sötétben a Pest és Nógrád megye határán fekvő Csóványoson, azaz a Börzsöny legmagasabb hegyén rekedt és nem tudtak önállóan lejutni a hegyről – derült ki az Ipoly-völgyi Különleges Mentők Facebook-oldalán közzétett bejegyzésből.

– Szolgálatvezetőnk az egyesületünk keretein belül működő Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat önkénteseit értesítette, akik azonnal a helyszínre indultak. A két középkorú kirándulót, miután önkénteseink megtalálták, ivóvízzel és hőtartó takarófóliával látták el, majd saját lábukon lekísérték őket a hegycsúcsról – írják a bejegyzésben. 

Kiderült az is, hogy az önkéntesek kiérkezéséig a szintén a hegycsúcson tartózkodó fiatalok tartották melegen forró teával és takarókkal a két bajbajutottat, illetve ők adták kölcsön mobiltelefonjaikat is nekik, hogy kapcsolatba tudjanak lépni az életmentőkkel.

– Szeretnénk újra felhívni mindenki figyelmét, hogy a Börzsönyt hazánk egyik legnagyobb összefüggő erdőtakarója borítja, és a hegységben 8-900 méteres csúcsok találhatóak. Ezért az ide kirándulók mindenképpen gondoskodjanak esőálló, valamint meleg ruházatról, megfelelő mennyiségű ivóvízről, feltöltött mobiltelefonról, turistatérképről és fejlámpáról! Kirándulás előtt mindig körültekintően tájékozódjunk a várható időjárásról, a napnyugta időpontjáról és a fakitermelések, esetleges vadászatok helyszíneiről! Túránkat úgy tervezzük meg, hogy legkésőbb egy órával napnyugta előtt lakott területre érjünk! Az erdőben este sokkal gyorsabban sötétedik, mint ahogyan azt városi környezetben megszoktuk, és a levegő is gyorsabban és jobban lehűl. Vigyázzunk magunkra és egymásra – hívták fel a figyelmet az Ipoly-völgyi Különleges Mentők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában