Tradíciók

2022.11.16. 17:47

Minden a palóc hagyományokról szólt egy héten át a bátonyterenyei középiskolában + fotók

Idén ismét kirándulást tehettek a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium diákjai a palóc hagyományok világában.

V. E.

A laskakészítés fortélyait is megismerhették a fiatalok

Forrás: Facebook/Fáy András Középiskola és Kollégium

Amint arról az intézmény közösségi oldalán beszámolt, a napokban megrendezték a palóc témahetet, amely programsorozat már több éves hagyománnyal bír az iskolában. 

Idén az esemény előkészítéseként a kollégisták laskasütés közben nyerhettek betekintést a palóc konyha rejtelmeibe. Természetesen nem segítség nélkül tehették mindezt a fiatalok, hiszen a finomságokat Maruzs Orsolya segítségével és irányítása mellett készíthették el. A palóc krumplilángosok kisütése és elfogyasztása után a témahét  folytatódott, amikor is egy táncház  során gazdagodhattak autentikus élményekkel a résztvevő diákok. A jó hangulatban telt foglalkozást külső segítőként Albertusz Tibor tartotta meg.

– Jancsura Ildikó tanárnő palóc néprajzi foglalkozásokkal tette színessé a hét kínálatát mind a kollégiumban, mind pedig a tanítási órák keretein belül. Soósné Lehoczki Beáta tanárnő a palóc nyelvjárásról tartott bemutatóórát a kilencedik évfolyamos közszolgálati technikus tanulóknak, emellett számos osztály tudását „tesztelte” a palóc vidékkel, a palóc népi élettel, szűkebb szülőföldünkkel kapcsolatban – olvasható Fáy András nevét viselő intézmény bejegyzésében a programok sokszínűsége, amelyről a megosztott képek is tanúskodnak.

A tesztfeladatok egy részével az érdeklődők is próbára tehetik tudásukat, hiszen a kérdéssor elérhető az iskola közösségi oldalán.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában