Fórum

2022.11.17. 20:40

Az életünk és a jövőnk a háború tétje – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Karancskesziben

Az Oroszország elleni szankciók eredménytelenségéről és az ezzel kapcsolatos nemzeti konzultációról beszélt csütörtök este Karancskesziben az agrárminiszter, aki minden embert arra biztat, hogy mondják el véleményüket a nemzeti konzultáción.

N. O.

Az agrárminiszter a nemzeti konzultáción való részvétel fontosságát is hangsúlyozta a fórumon

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A rendezvényen Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy ez a nemzeti konzultáció erőt ad a kormánynak a különböző tárgyalásain akár az európai bizottságnál, vagy az Európai Unió bármely intézményénél, hiszen így el tudják mondani, hogy mi Magyarország lakosainak a nézete.

Dr. Nagy István úgy fogalmazott, hogy kihívásokkal teli időszakot élünk, hiszen két évig meghatározta a mindennapjainkat a koronavírus, ahol az életünk volt a tét, majd kitört a szomszédban a háború, amelynek nem tudjuk, mikor lesz vége, csak azt reméljük, hogy minél hamarabb.

– Magyarország mindent elkövet azért, hogy a tűzszünetről tárgyaljanak és arról, hogyan legyen béke. Azt látjuk, hogy az európai unió 27 tagállamában ezek a hangok azonban nem hallatszanak. Minél több fegyvert adnak, minél több lehetőséget és támogatást, hogy a háború tovább folytatódjék. Nem hallják meg azokat a hangokat, amelyre oly gyakran vágynánk, hogy legyen végre tűzszünet és kényszerítsük tárgyalóasztalhoz a feleket, hogy állapodjanak meg – hangsúlyozta a miniszter.

dr. Nagy István agrárminiszter Karancskesziben 2022.11.17.
Dr. Nagy István Balla Mihállyal közösen tartott lakossági fórumot a településen
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Hozzátette: az Európiai Unió vezetői úgy vélik, ahhoz, hogy véget érjen a háború szankciókat kell bevezetni Oroszországgal szemben. Ezek azonban eredménytelenek, ugyanis immár a kilencediket akarják bevezetni, mert az előző nyolc nem volt hatásos.

– Az látjuk, hogy Oroszország fél év alatt sokkal többet keresett, tehát nyernek a szankciókon. Az Amerikai Egyesült Államok is nyer, hiszen azokat a gázokat, amiket korábban nem tudtak megfelelő áron értékesíteni, azt most nagyobb áron tudják eladni. Kína és India is nyer, hiszen olcsón jutnak hozzá az orosz energiaforrásokhoz. Mindenki nyer, kivéve Európa és a lakosok, akik azt érzékelik, hogy akár tízszer is drágább a villamosáram, tíz-tizenötször drágább a gáz ára, az áruházakban pedig bosszankodnak az emberek, hiszen napról napra megy fel az élelmiszerek ára – emelte ki dr. Nagy István.

Mint mondta: fontos ezeket a dolgokat megbeszélni és kitölteni a nemzeti konzultációt, amely oly sokszor segített már. Egyedül Magyarországon van ugyanis olyan kormány Európában, ahol megkérdezik az emberek véleményét és nem a fejük felett hoznak döntést.

A miniszter kifejtette: nem mondhatjuk azt, hogy ez csak a szomszédban zajló háború, hogy ez csak egyes szektorokat érint, hiszen a mindennapi életünk, az országunk és Európa jövője, valamint gazdasága a tét.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, november 10-én Bátonyterenyén is lakossági fórumra várták a város és a térség lakosságát. Az összejövetelen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő fejtette ki gondolatait az elhibázott brüsszeli szankciók hatásáról, valamint a nemzeti konzultáción való véleménynyilvánítás fontosságáról.

Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a konzultáció kitöltésére kért mindenkit Balla Mihállyal közösen, Bercelen megtartott fórumán.

Kedd este hírportálunkon is beszámoltunk róla, hogy Balassagyarmaton tartott lakossági fórumot Dr. György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár és Balla Mihály.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában