Lakossági fórum

2022.11.15. 19:36

Mondjuk el véleményünket a nemzeti konzultáción! – erre biztatott György László Balassagyarmaton

Dr. György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára tartott lakossági fórumot a nemzeti konzultáció kapcsán kedd este Balassagyarmaton, a Svejk Vendéglőben.

L. J.

Dr. György László Balassagyarmaton tartott kedden lakossági fórumot

Forrás: Nool

Fotó: Fürjes Béla

Dr. György László az eseményre Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselőjének meghívására érkezett. A fórum elején megtartott sajtótájékoztatón Balla Mihály elmondta, hogy a rendezvény fő témája az Európai Uniós szankciós politikával kapcsolatos nemzeti konzultáció.

– Az a szándékunk, hogy a településeket meglátogatva, különböző fórumokon elmondjuk, hogy mitől változott meg a világunk az elmúlt hónapokban. Az orosz-ukrán háború elindulását követően az Európai Unióban is felerősödtek a szankciós döntések, és ma már ott tartunk, hogy kilencedik szankciót tervezik bevezetni. Mindez pedig hatással van az európai gazdaságra és a magyar emberek életére – fogalmazott Balla Mihály. Hozzátéve, hogy minden országban, ahol szankciós politikát folytatnak, ott alapvetően az derült ki, hogy a mindennapi életünk nehezebbé válik. A következő időszakban, azonban majd újraértékelik a szankciókat. Ezért a kormány szeretné, ha a nemzeti konzultáción keresztül olyan támogatást kapna az emberektől, amely alapján kialakíthatja az álláspontját és el tudja mondani, hogy Magyarországon az emberek elmondták a véleményüket a szankciós politikáról.

Dr. György László, Balla Mihály, lakossági fórum 2022.11.15.
Az államtitkár Balla Mihállyal közösen beszélgetett a fórum résztvevőivel
Fotós: Fürjes Béla / Forrás: Nool

Ezt követően dr. György László vette át a szót, aki arról beszélt, hogy a magyar kormány megkérdezi az embereket arról, amiről Brüsszel az Európai Bizottság nem. Ugyanis a bizottság az európai emberek megkérdezése nélkül döntött a szankciókról és átverte őket.

– Azt mondták, hogy a szankciók meg fogják állítani a háborút. Ez azonban kilenc hónap alatt sem történt meg. Azt is mondták, hogy a szankciók nem lesznek hatással az európai energiaárakra és az inflációra, már pedig hatással vannak. Azt is hangoztatták, hogy Oroszországnak fog fájni, Európának nem, azonban valójában Európának fáj, Oroszország pedig az év első hat hónapjában megkereste azt a pénzt, amit tavaly. Nem elég nekünk, hogy itt van egy ciklikus infláció, ami abból adódik, hogy a koronavírusból való kilábalás után újraindult a világgazdaság és a kereslet gyorsabban éledt fel, mint a kínálat. Hanem ezt még tetézi, hogy a világgazdaság kezd a darabjaira hullani a geopolitikai feszültségek miatt. Európában az energiaárak először a háború, majd a szankciók meglepett döntésének hatására, és aztán annak a tényleges bevezetésének hatására több mint hétszeresére emelkedtek a tavalyi átlagárhoz képest. Ez most a helyzet, és ezzel szemben próbáljuk megvédeni minden eszközzel az embereket – mondta az államtitkár.

Kiemelte: hogy a nehéz időszak átvészelésére a kormány bevezette az árstoppokat, a kamatstoppokat, illetve fenntartja az üzemanyagártsoppot és a rezsicsökkentést. Továbbá elindította a gyármentő programot, valamint az energiaintenzív mikro-, kis-és középvállalkozásokat támogatja abban, hogy a rezsi számlájukat ki tudják fizetni.

– Azért vagyok itt, hogy ennek a szankciós politikának a hatásairól beszéljek, köztük az energiaárak növekedéséről, valamint arról, hogy hogyan védekezünk ezzel szemben – mondta dr. György László. Majd mindenkit arra biztatott, hogy mondja el a véleményét a nemzeti konzultációban és mondjon nemet a szankciós politikára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában