Kitüntetések

2022.10.01. 14:01

Príma-díjakat adtak át a salgótarjáni gálán, több vállalkozás munkáját is elismerték (galéria)

Az év legsikeresebb megyei vállalkozóit és a megye új Príma-díjasait ünnepelték péntek este Salgótarjánban, A Nógrád megyei Príma-gálát 17. alkalommal rendezték meg. Az eseményen átadták az év Nógrád megyei vállalkozója és a Csillik Zoltán Innovációs díjakat, illetve a T. Németh László Partneri Nívódíjat is.

Veres Edina

Az idei Príma Gálát Radics Gigi előadása is színesítette

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Ahogy arról tegnap este röviden már beszámoltunk, péntek délután fellebbent a függöny az idei megyei Príma-díjasok és elismert vállalkozók kilétéről a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ színháztermében. A 17. Nógrád Megyei Príma-gálára érkező vendégeket a József Attila Művelődési és Konferencia Központ előtt a salgótarjáni Bányász-Kohász Fúvószenekar köszöntötte. Nem sokkal 17 óra után elsötétült a központ színházterme, ahol a megjelentek először a Kojnok Dávid rendezte Száz év Salgótarján című filmet tekinthették meg, majd Radics Gigi lépett a színpadra.

Ezután dr. Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere köszöntőjében kifejtette, hogy több év után ismét Salgótarján adhat otthont a díjátadó ünnepségének.

– Alkalmazkodnunk kell a percről percre fejlődő technológiai kihívásokhoz, rohanó világunkhoz, és leginkább a fiatal generációk elvárásaihoz, hiszen a jövőt mindnyájan számukra építjük. A vállalkozói szektor ebben az élen jár, hiszen a verseny óriási – hangsúlyozta az alpolgármester, aki 2016 óta a Príma-gála rendszeres résztvevőjeként örömmel tapasztalja, hogy minden évben rengeteg jelölés érkezik az egyes díjakra. Ez pedig azt jelenti, hogy sok példa és példakép jár közöttünk. Dr. Huszár Máté emellett a vállalkozók érdemeit is kiemelte, hiszen mint fogalmazott: ők azok, akik a legtöbbet vállalnak a közösből, illetve a legtöbbet tesznek hozzá, hogy a város, valamint a megye települései működőképesek maradhassanak.

A folytatásban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Nógrád megyei Szervezetének elnöke megnyitotta a 17. megyei Príma-gálát. Czékmánné Kelecsény Ágnes  beszédében rámutatott arra, hogy még a világjárvány is velünk van, de a háborús helyzet, az aszály, az energiaválság és az infláció is óriási terhet ró a vállalkozásokra.

– Megyénkben a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy segítséget, támogatás tudjunk nyújtani a helyi vállalkozóknak. Legfontosabb célunk mind országosan, mind Nógrádban a vállalkozások 93 százalékát kitevő kis- és középvállalkozások sikeresen átvészeljék ezt az időszakot.

Hozzátette: a múlt héten átadták a Kormánynak a VOSZ szakértői által készített, minden szektorra érvényes javaslatokat, amelyek az energiaválság hatásainak kezelésére irányulnak.

A gálán elsőként az Év Nógrád Megyei Vállalkozója elismerést adták át. Ezt a kitüntetés 1999-ben alapította a VOSZ vezetősége. Idén Balla Krisztián, a Balla Euro Kft. ügyvezető igazgatója kapja az elismerést, december 2-án, a Budapesten tartott Vállalkozók Napján veheti majd át.

Az eseményen elhangzott méltatásból kiderült, hogy Balla Krisztián 1990-ben gépjárműszerelő technikusként kezdte szakmai pályafutását a Kakuk Toyota Kft-nél. Dolgozott munkafelvevőként és értékesítési területen is, majd a Kakuk Autóház balassagyarmati kirendeltségét vezette 2005-ig. Ezután vezetőként látta el feladatait a gyöngyösi márkakereskedés és szervizben, amelyet 2014-ben megvásárolt a Kakuk Autóház Kft-től. 2020 óta a salgótarjáni márkakereskedői és márkaszerviz feladatokat is ellátja a vállalkozás, amely idén elhódította az Ichiban-díjat a magas színvonalú ügyfélkiszolgálásnak köszönhetően. Balla Krisztián a budapesti országos rendezvény meghívója mellett Bakos Ferenc Príma-díjas festőművész Pompei című alkotását vehette át.

Szakmai elismerések is gazdára találtak

Ezt követően a Nógrád megyei szakmai díjakat adták át. Kilétükről a VOSZ Nógrád Megyei Szervezete elnökségének javaslatára a VOSZ Országos Elnöksége döntött. Az oklevél mellett minden kitüntetett a szintén Príma-díjas festőművész, Cene gál István Mereruka című, szignózott vászonnyomatát kapta a díjátadóktól.

Az első elismerés az Év Fa- és építőanyag kereskedője Nógrád megyében címet viselte, amelyet a döntéshozók Káplár Andrásnak és Káplár Kornélnak, a Káplár Fatelep Kft. tulajdonos ügyvezetőinek ítéltek oda 2022-ben. A fatelep több mint 15 éve van jelen a hazai piacon, jelenleg a weboldalaik mellett hat telephelyen – Budapesten, Vácon, Érsekvadkerten, Győrben, Miskolcon és Pécsen – szolgálják ki a hozzájuk fordulókat. 

Az Év Papíripari Kereskedője Nógrád megyében címet Gyetvai Pál, a salgótarjáni PCT Office Kft. tulajdonos-ügyvezetője vehette át. A társaság 2008-tól teljes körű irodai cégellátásra szakosodott, Salgótarjánban és Pásztón üzemeltetnek áruházat. 

Ezután az Év Autóipari szolgáltatója Nógrád megyében cím átvételéért Takács Zoltánt, az Anco Bt. Bosch Car Service ügyvezető igazgatóját szólították a színpadra. A több mint három évtizede működő autószerviz elsősorban személy- és kisteherautók javításával foglalkozik, 1993-tól a Robert Bosch Kft. szerződéses partnereiként végzik tevékenységüket. Takács Zoltán emellett aktív részese a szakmunkás- és mesterképzésnek, illetve vizsgabizottsági elnökként a különböző szintű vizsgák során is szerepet vállal. 

A szakmai elismerések sorában az utolsó az Év Fémipari vállalkozása Nógrád megyében volt, amelyet Tóth Andrásnak és Tóth Andrásnénak, a Xhénia Aluradiátor és Szerkezetgyártó Kft. tulajdonosainak adtak át. A cég 1988-ban kezdte meg működését Balassagyarmaton, 1995-ig fő tevékenységük a gépi forgácsolással készített egyedi termékek előállítása volt. A vállalkozás által 1994-ben kifejlesztett Xhénia tagos radiátorok első darabjai egy évvel később gördültek le a gyártószalagról, több kiállításon is első helyezést értek el. Egyedi technológiával alumínium csőradiátorokat is gyártanak, illetve 2003-ban a tevékenységi körüket PVC nyílászárók gyártásával bővítették.

Társadalmi szerepvállalásért is adtak át elismerést

A Nógrád Megye Társadalmi Szerepvállalásért díj legújabb birtokosa idén Szalók Józsefné Gál Julianna volt kórházi asszisztens és nővér érdemelte ki, aki 72 éves kora ellenére mind a mai napig, immár 15 éve 10-20 kilométert is gyalogol a települések között, hogy ellátást nyújtson a segítségre szoruló beteg embereknek.

Idén is gazdára talált a Vállalkozók az Innovációért – Csillik Zoltán-díj, amelyet idén Csősz Gábor, a Microvilág Kft. ügyvezetője vehetett át. A cég 2017 óta családi vállalkozásként működik Szuha Mátraalmás nevű településrészén. Elsősorban éttermek részére termesztenek mikrozöldeket vegyszermentesen, minimális víz és energia felhasználásával. 

A vállalkozói elismerések sorát a T. Németh László Partneri Nívódíj zárta, amelyet idén a József Attila Művelődési Központ kapott, mint a Príma-rendezvények állandó közreműködője.

A gála ezen részét szintén műsor zárta. Kántor-Müller Zsófia és Kántor Zoltán színművészek egy – Weöres Sándor műveiből összeállított – versperformanszt mutattak be.

Három Príma-díjast választottak idén is a jelöltek közül

A Príma Primissima-díjat Demján Sándor vállalkozó alapította 2003-ban a VOSZ támogatásával. Az elismerés célja a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének pártoktól független erősítése. A díj gondozását és finanszírozását 2013-ban az OTP Bank vállalta át, 2005-ben a Príma Primissima területi Príma-díjakkal egészült ki, amely kezdeményezéshez a VOSZ Nógrád Megyei Szervezete az elsők között csatlakozott. Az idei évig 51 megyei Príma-díjat adtak már át. A Príma Primissima-díjasok körében három nógrádi kötődésű személyt is találunk. 

Idén hat – tudomány, oktatás és köznevelés, sport, népművészet és közművelődés, képzőművészet, valamint zeneművészet – kategóriában várták a jelölteket a szervezők. A 19 javasolt személy közül a zsűri három nyertest választott ki. A Príma üvegszobor és az oklevél mellett idén is egymillió forinttal ismerték el munkájukat.

Elsőként a Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Lévárdi Beáta vehette át a Príma-díjat, aki immár 30 éve van a zenepedagógiai pályán. Jelenleg a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola szécsényi és balassagyarmati intézményeiben tanít, de emellett több vegyeskar, gyermekkar és ifjúsági dalkör karnagya és vezetője. Munkáját több díjjal is elismerték az elmúlt években. 

A Magyar zeneművészet kategóriában érkezett a következő Príma-díjas, a dalszövegíró, zeneszerző, énekes és gitáros Illés Attila, művésznevén Ati Edge. Illés Attila érdemei között jegyzik egyebek mellett, hogy hazánkat és szülőmegyéjét, azaz Nógrádot, feltűzte a Rock’n’Roll és Rockabilly világtérképére. Zenekaraival több külföldi turnén is részt vett, az elmúlt 18 év alatt több mint tíz lemezt adtak ki. Az amerikai Gretsch gitárgyár Endorser státuszt ajándékozott neki, ezzel ő lett az első Közép-Európában, aki kiérdemelte ezt a kvázi nagyköveti címet. A Príma-díjat a művész távollétében élettársa vette át. 

A Magyar tudomány kategóriában Pálinkás Sándorné népművelő vehette át a megyei Príma-díjat. A kitüntetett Cereden és Salgótarjánban is dolgozott a szakmájában, illetve 1996 és 2003 között a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület igazgatói teendőit is ellátta. Nyugdíjazását követően, néhány év kihagyás után, 2016 szeptemberétől visszatért az egyesület élére. A fiatalok innovációs készségének és tudományos tevékenységének elismerése céljából 2009-ben létrehozta a Talentum-díjat, illetve a roma fiatalok körében több tehetséggondozó programot is megvalósított.

Szűcs Zoltán, a salgótarjáni származású Szücsi, az Attraction Látványszínház vezetője kiemelkedő előadóművészi munkásságáért a Salgótarján 100 éve város emlékérmet vehette át dr. Huszár Máté alpolgármestertől.

A kitüntettek után a Zenthe Ferenc Színház két – szintén Príma-díjas – művésze, Németh Anna és Erdélyi Gábor hódították meg a színpadot és a közönség szívét, majd az Attraction Látványszínház fergeteges előadását nézhették meg a jelenlévők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában