Halloween

2022.10.30. 11:39

Tökfaragás és jelmezek: megosztja az ijesztő ünnep a nógrádi lakosságot + videó

A halloween ünneplése hazánkban vitatott és szélsőséges téma. Kíváncsiak voltunk, hogy a nógrádi piacokon mekkora érdeklődés övezi az ünnep jelképévé vált tököket, a kofák szerint nincs rá nagy kereslet.

Gubányi Patrik

A napokban Zagyvarónán is nagy érdeklődés övezte a rémisztő mókát

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A halloween ünneplése megosztó téma, sokan úgy gondolják, hogy amerikai ünnep, ezért felesleges hazánkban ezt a hagyományt követni. Az interneten böngészve azonban gyorsan rádöbbenhetünk, hogy valójában nem is amerikai, hanem egy ősi kelta gyökerekkel rendelkező ír ünnep, amely az angolszász országokban volt először ismert. 

Amerikában az 1900-as évektől kezdett divattá válni, mára viszont a világ számos pontjára, így Nógrádba is eljutottak az ehhez kapcsolódó szokások. 

Korábban dr. Fodor Miklós, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum történésze érdeklődésünkre elmondta: a halloweenhez kapcsolódó egyik legjellegzetesebb mozzanat a töklámpás, azaz a Jack-lámpa faragása, amellyel kapcsolatban több legenda is fennmaradt. 

– Az élénksárga zöldség faragásának hazánkban is voltak hagyományai, amit bizonyít például Csohány Kálmán töklámpást ábrázoló illusztrációja, amit az 1970-es években készített. Ugyanakkor egészen a hollywoodi filmek berobbanásáig nem volt divat Magyarországon az Egyesült Államokban szokásos ünnepség többi része – ismertette. 

Nem keresték a tököket a salgótarjáni piacon

Szűkebb hazánkban keveset hangzik el a jól ismert Csokit vagy csalunk! felkiáltás, ám a tökfaragás kultusza mégis egyre több nógrádi lakásba kapott helyet. A salgótarjáni piacon járva mégis azt tapasztaltuk, hogy az utolsó napokban sincs nagy igény a tökvásárlásra. Igaz, nem sok kereskedőnél találhattuk meg a zöldséget, de azért akadt olyan, aki úgy gondolta, hogy érdemes lehet felsorakoztatni párat a pultján. Géczi Ferencné bevallása szerint nem volt érdemes elcipelnie a standig, mert nem tolonganak az áruért. 

– Meglepődve tapasztalom, hogy nincs igény a tökökre. Az előző évben azért több fogyott, idén pedig csak a felét sikerült eladnom. Inkább a sütőtököt keresik. Biztosan közrejátszhat a gazdasági válság és az ezzel járó áremelések. A falumban is árulom, ott nagyobb hagyománya van, sokan vették. Viszek belőle haza is, mert az unokákkal együtt szoktuk kifaragni, ők nagyon szeretik. Úgy gondolom, hogy értük érdemes ezeket a szokásokat éltetni, ilyenkor együtt a család, ami a legfontosabb nekem – tette hozzá. 

A tökfaragás fejleszti a kézügyességet

Egy járókelő szerint is a gyermekekért érdemes fenntartani a tökfaragás szokását, amellyel a kézügyesség és a kreativitás is fejlődik. 
– A kicsikért mindent, ők ezt nagyon szeretik. A Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület évekkel ezelőtt bekapcsolódott a salgótarjáni főtéren rendezett halloween-i műsorba, ahol az elszánt gyermekeket segítettük a tökfaragásban, hatalmas élmény volt. Unokáim nincsenek, ezért otthon csak a házat és az udvart öltöztetem rémisztő köntösbe – emelte ki. 

Több nógrádi településen tartottak Halloween alkalmából rendezvényeket:

Idén is voltak rémisztő programok több nógrádi településen, melyeken jelmezverseny, tökfaragás, játszópark és színpadi programok várták a rettegés kedvelőit. Salgótarján-Zagyvarónán a Bátki József Közösségi Házban a rémisztően jó pillanatokat élhettek át a családok.

Dorogházán a négy napos hosszú hétvégét megelőzően Tök jó napra invitálta a helyi Móra Ferenc Tagintézmény diákjait az iskolacsengő. A gyerekek rémisztő maskarákban járták a folyosókat.

Péntek reggelre meglepetéssel készültek a Balassagyarmati Központi Óvoda Meseerdő Tagóvoda pedagógusai és dajkái a legkisebbeknek. Színpompás hallooween-i dekoráció és játékos bátorságpróba várta a gyermekeket.

Véradást is tartottak Halloween apropóján Salgótarjánban, ahol fekete macskák és szellemek fogadták a donorokat a volt SZMT-székházban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában