Érzékenyítés

2022.10.14. 21:16

Láthatatlan vacsorát tálaltak fel: érzékenyítő foglalkozást tartottak Salgótarjánban (+fotók)

A Nógrád Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház egy láthatatlan vacsorára invitálta péntek délután azon érdeklődőket, akik meg szerették volna egy órára tapasztalni, hogy milyen nehézségeket okoz egy vak embernek egy számunkra egyszerű, mindennapi tevékenységet elvégezni.

G. P.

A program célja az volt, hogy a hétköznapi emberek is megtudják, milyenek a fogyatékossággal élők mindennapjai

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Láthatatlan vacsorát találtak pénteken a salgótarjáni Fészek étterembe azoknak, akik bevállalták, hogy egy órára kipróbálják, milyen nehézségekkel kell megbirkózniuk a vak embereknek egy egyszerű étkezésnél is. Az eseményt a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH), valamint a Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete hozta létre annak céljából, hogy toleránsabbak legyünk azokkal, akik kicsit másabbak, mint mi.

érzékenyítés, fészek, vakok,
A résztvevők egy órára kipróbálhatták, hogy milyen nehézségekkel kell megbirkózniuk a vak embereknek 
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool 

Szabó Péter, a CSEÖH irodavezetője portálunknak részletezte: – Idén nyolcadik alkalommal, a látás hónapjában rendeztük meg ezen érzékenyítő foglalkozást, amelyen korosztálytól függetlenül részt lehetett venni. Minden látó embernek bekötöttük a szemét, akik a látássérült társaikkal együtt fogyaszthatták el a vacsorát. A látássérültek tanították meg őket, hogyan lehet a szemük használata nélkül a legegyszerűbb és legalapvetőbb emberi tevékenységet kulturáltan elvégezni. A háromfogásos meglepetésmenüben zöldségleves, rántott hús sültkrumplival és rizzsel, valamint desszert is szerepelt. Nehezítésként pedig különböző szószokkal bonyolították a bevállalós kedvűek helyzetét. 

Ismertette továbbá: – A látás hónapjának jelmondata: „Legnagyobb kincsünk a látásunk". Ennek jegyében mutattuk be, hogy érdemes erre vigyázni. Cukorbetegség és szürkehályog miatt évente hatezer ember veszíti el a látását. Az étkezés mellett a látogatók olyan eszközökkel is megismerkedhettek, amik a vakok mindennapjait segítik, ilyen például a pohárkitöltő, a lézeres távolságmérő, vagy a vakvezető kutyával való közlekedés. Célunk, hogy a hétköznapi emberek megtudják, hogy milyenek a fogyatékossággal élők mindennapjai. Bízom abban, hogy ezután toleránsabbak lesznek korlátozott képességű társaik felé – mondta el Szabó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában