Híd

2022.10.06. 10:09

Jövő ősszel megnyílhat a közúti személyforgalom előtt az Ipoly-híd Drégelypalánknál

Jól haladnak a Drégelypalánk és az Ipolyhídvég között épülő Ipoly-híd munkálatai. A híd főtartóit szeptemberben emelték be, ezáltal a műtárgy elnyerte közel végleges alakját. A létesítmény várhatóan jövő októberben nyílik majd meg a közúti személyforgalom előtt.

Lászlók Judit

Folynak a munkálatok, a híd a korábbi tervek szerint október 29-e után nyílik majd meg a közúti személyforgalom előtt

Forrás: NIF. Zrt.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Igor Matovic, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese jelenlétében tették le még április közepén a Drégelypalánk és az Ipolyhídvég között megépülő közúti híd alapkövét. A beruházás munkálatai pedig azóta is jó ütemben haladnak.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) portálunk érdeklődésére közölte, hogy az előkészítő tevékenységeket követően idén februárban kezdődött meg az Ipoly-híd és a hozzá csatlakozó magyar oldali út építése. A magyar oldali útcsatlakozás a NIF Zrt., a szlovák pedig az Obec Ipel’ské Predmostie (Ipolyhídvég Önkormányzata), az Ipoly-híd pedig szintén a NIF Zrt. és az Obec Ipel’ské Predmostie beruházásában készül.

– A híd főtartóit szeptemberben emelték be, ezáltal a műtárgy elnyerte közel végleges alakját. A magyar oldali útcsatlakozás alapozási munkálatai pedig szintén lezajlottak – közölte a NIF Zrt.. 

Hozzátették, hogy a híd 2023. október 29-e után megnyílik a közúti személyforgalom előtt, ahol legfeljebb a 3,5 tonna össztömegű gépjárművek közlekedése lesz megengedett.

Mint ismert: a hídon épül kétirányú gyalogút is, sőt, mind a két oldalon csatlakozó útépítési munkálatokat is végeznek, a szlovák oldalon 170 méteren, míg a magyaron több mint egy kilométeren. Az új csatlakozó út Drégelypalánk központjából kiindulva keresztezi a Vác –Balassagyarmat vasútvonalat és az Ipoly árterén keresztül ér majd el a hídhoz.

A beruházás létrejöttével a határ két oldalán élő közösségeknek nem kell majd több kilométeres kerülőt tenniük a határátkelés érdekében, hiszen a távolság néhány száz méterre és pár percre csökken majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában