Tik-tak

2022.10.29. 19:51

Eljött az idő: mintegy hatszáz mutatót teker vissza vasárnap a nádújfalui óragyűjtő fiú +fotók, videó

Vasárnap elkezdődik a téli időszámítás, ezért az órák mutatóit hajnali 3 óráról 2-re kell visszaállítani. Ennek apropóján ellátogattunk a nádújfalui Kotroczó Áronhoz, akinek szobáját 580 különböző óra tölti be ketyegésével.

G.P.

Közel hatszáz óra között él a 14 éves fiú

Forrás: Nool

Fotó: H.M.

Az óraátállításról mindenkinek más-más véleménye van. Érdemes tudni, hogy a nyári időszámítás már Benjamin Franklin fejében is megfogalmazódott az 1700-as években, de az ötlet a huszadik század közepéig nem nyerte el az emberek tetszését. A tudomány képviselőinek jelentős része azonban a téli, vagyis az eredeti időszámítást támogatja. A nyári időszámítás eltörlésére már számos előterjesztés indult, de mostanáig nem született ebben érdemi döntés. 

A 14 éves Kotroczó Áronnak 580 különböző típusú órát kell majd átállítania vasárnap, mely művelet elmondása szerint körülbelül két napot fog igénybe venni.

A nádújfalui fiú szenvedélye az órák gyűjtése és javítása. Szobájába lépve talán kicsit sem túlzás azt állítani, hogy az óragyűjtemény okozta ámulat miatt szinte megállt az idő körülöttünk. Egy kész óramúzeummá varázsolta a kuckóját, ahol csak az ágya és az 580 darab régi típusú órái kaptak helyet.

– Az órák iránti szenvedélyem hétéves koromban kezdődött, amikor Etesen voltunk a nagypapámnál, aki egyszer csak egy órát tett a zsebembe. A szerkezetet megvizsgálva jöttem rá arra, hogy ez engem érdekel. Volt egy salgótarjáni kirakodóvásár, ahol ő vette meg nekem az első láncos faliórámat, ami azóta körülbelül 580 darabra gyarapodott. Ezek között van kakukkos óra, falióra, kandalló óra, csörgő óra és ingaóra is. Nem csak gyűjtöm, hanem javítom is az ezeket, amihez ki is alakítottam a szobámban egy műhelyet, ahová szép számmal érkeznek szerelésre váró ketyegők. A későbbiekben óramester szeretnék lenni, amiért mindet meg fogok tenni, ez az álmom – mondta el a fiatal gyűjtő.

Hozzátette: az óraátállítás számára nehezebb lesz, mint a többi nógrádinak, hiszen 580 óramutatót visszatekerni nem egyszerű feladat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában