időszámítás

2021.10.30. 14:50

A megkérdezett nógrádiak szerint inkább hátrányokkal jár az óraátállítás

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, vagyis a vekkereket hajnalban egy órával vissza kell állítani. A megkérdezett nógrádiak egyetértenek abban, hogy előny helyett inkább hátrányokkal jár az óraátállítás.

Fodor Orsolya

Óraátállítás illusztráció

Fotó: Hegedűs Márk

Október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás. Idén ez 31-ére esik, és hajnal háromkor kell egy órával visszaállítani a vekkereket. A digitális eszközök nagy része magától megoldja a feladatot, de az analóg szerkezetekre oda kell figyelni, hogy a megfelelő időt mutassák. Sokan örülnek, hogy egy órával később kell felkelni, annak viszont kevésbé, hogy ezzel párhuzamosan korábban is sötétedik majd.

Dr. Orosz Ágnes salgótarjáni háziorvos elmondta: másfél év alatt nem jelezte senki, hogy problémája lett volna a téli vagy a nyári időszámítás miatt.

– A rendszeresen gyógyszert szedő felnőtteknél nem okoz gondot, ha valaki egy óra eltéréssel veszi be az orvosságát. Legyen szó vérnyomáscsökkentőről vagy más felírt készítményről, nem fogja senki állapotát negatívan befolyásolni ez a kisebb csúszás – tette hozzá.

Dr. Balogh Botond, Héhalom háziorvosa is úgy gondolja, hogy egy kis időeltolódás nem okozhat gondot a gyógyszert szedők körében. Súlyosabb problémának látja, ha valaki nem mindennap szedi a felírt orvosságot, mert az a tapasztalata, hogy az emberek spórolnak a gyógyszereken is, s nem veszik be azokat rendszeresen.

– Az idősebbeket viseli meg a legkevésbé az óraátállítás, mert nekik nem kell időre felkelni. Inkább a fiatalabbaknak és a középkorúaknak jelenthet gondot, mert átmenet nélkül kell átállni az új napirendre. A hosszú hétvége most valamelyest segít a problémán, bár a több műszakban és a folyamatosan dolgozókat ez sem vigasztalhatja.

Megkérdeztük: Önnek mi a véleménye az óraátállításról?

Molnár Krisztofer: – Lehangoló az őszi óraátállítás, mert amikor elindulok otthonról dolgozni, sötét van, de így akkor is az lesz, amikor hazaérek. Az energiatakarékossága sem érezhető, mert reggel és este is éppúgy fel kell kapcsolni a lámpákat. Az embereket is megzavarja, mert túl hirtelen kell átszokniuk az új időszámításra, hogy tartani tudják a napi ritmusukat.

Gönczi István: – Már rég el kellett volna hagyni a téli időszámítást és megszavaztatni az emberekkel, hogy mit is szeretnének. Az iskolásoknak fontos lenne, hogy miután befejeződik az oktatás 16 órakor, még egy ideig világos legyen. Korábban volt arról szó, hogy eltörlik, de sajnos mostanáig ez még nem történt meg, remélhetőleg hamarosan lesz változás.

Furi Ágnes: – Nincs kézzelfogható előnye annak, ha átállítjuk az órát. Nem fogyasztunk kevesebb áramot egyik esetben sem. A korábbi sötétedés zavaró, s kellemesebb lenne, ha délutánonként tovább lenne világos. Ezenkívül még az sem éppen örömteli, hogy teljesen feleslegesen évente kétszer kell alkalmazkodni a szervezetünknek a módosított időszámításhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában