Fejlesztés

2022.10.16. 09:20

A költséghatékonyság jegyében három intézmény is megújulhatott Taron

Több intézményt is hivatalosan átadtak a napokban a településen.

N. O.

Turopoli Zsolt tájékoztatott a részletekről

Forrás: NMH

Turopoli Zsolt, a falu polgármestere portálunknak elmondta, hogy több mint 134 millió forint támogatásból kaphatott új köntöst a helyi Kodály Zoltán Általános Iskola a közelmúltban. 

Az intézmény még az 1990-es évek elején épült, a kor színvonalának megfelelő szerkezetekkel, amelyek azóta már elavultak, így igen fontos volt a fejlesztés. A beruházásnak köszönhetően most már energetikailag és gazdaságilag is hatékonyan működik az épület. A szakemberek kicserélték a nyílászárókat, a fűtési rendszert pedig korszerűsítették. A korábbi korszerűtlen hőtermelők helyett ugyanis kettő faapríték-tüzelésű biomasszakazánt építettek be. A melegvíz-ellátást pedig új kondenzációs kazán biztosítja. 

A polgármester hozzátette: az iskola mellett a művelődési ház is új köntöst kapott a mintegy 110 millió forintos támogatásnak köszönhetően. A munkálatok során a szakemberek szigetelték az ingatlant, új fűtési rendszert helyeztek el, valamint napelemes rendszert is kapott az épület, amely jelentős mértékben hozzájárul a költséghatékony működéshez. Mint mondta: az energetikai korszerűsítés által az intézmény költséghatékonyan működik, és csökkent az energiaigénye is. Ezen túlmenően pedig környezetvédelmi szempontból is előnyössé vált a művelődési ház. 

A Tari Örökzöld Óvodát is átadták a napokban, amelyet szintén korszerűsítettek a közelmúltban. 
Turopoli Zsolt elárulta, hogy az intézmény még 1950-ben épült, így halaszthatatlan volt annak felújítása. A közel 33 millió forintos támogatásnak köszönhetően megújult egyebek mellett a fűtési rendszer, új nyílászárókat kapott az épület, de a szigetelési munkálatokat is elvégezték a szakemberek. 
A polgármester hangsúlyozta, hogy mindhárom intézménynek fontos volt a felújítása, hiszen ebben az nehéz időszakban költséghatékonyan tudnak működni. Ennek köszönhetően az önkormányzat is könnyebben vészeli át a nehéz időket. 

A településvezető bízik benne, hogy nem tart sokáig majd az energiaválság. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában