Gyász

2022.09.09. 19:57

Nógrádi beszámoló Angliából: zokognak a munkatársak, gyászol a nemzet

Több megyénkbeli fiatal tartózkodik jelenleg is a ködös Albionban, melynek történelmében csütörtök délután, a hetven évig uralkodó II. Erzsébet halálával új fejezet kezdődött. Az Angliában élő nógrádiak általános melankóliáról, az egész országot átható gyászról számoltak be portálunknak.

A. E. / G. E. / N. O.

Az egész országot áthatja a gyász

Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

– Országon innen és túl az emberek döbbenten olvasták, hogy Anglia királynője elhunyt. A hír mindenkit lesújtóan érintett – idézte fel a csütörtökön történteket a nógrádi származású Pádár Zsófia, aki közel tíz éve él Nagy-Britanniában. – Tegnap délután még mindenki abban bizakodott, hogy nem következik be a legrosszabb, de 18.30 órakor bejelentették Erzsébet királynő halálát.  

Mindenhol a királynőről beszélnek 

Mint Pádár Zsófia fogalmazott, a hír hatására most olyan érzése van, mintha kicsit megállt volna az ország. Az emberek erről beszélnek az utcákon, a boltokban, az iskolákban, a rádióban és a tévében is. Mindenki részese szeretne lenni az emlékezésnek.  

– Nem túlzás azt mondani, hogy az egész ország gyászol. Erzsébet nőként és uralkodóként is sokat jelentett az embereknek. Sokan felnéztek rá, inspiráló személy volt az itt élők számára. A történelem során sokak szemében a békét szimbolizálta, és a népközösség vezetőjeként az összetartozást jelentette – hangsúlyozta Pádár Zsófia. – Rengetegen gyűltek össze a Buckingham-palota előtt, hogy tiszteletüket tegyék és emlékezzenek a királynőre, de Windsor és Balmoral is tele volt látogatókkal. 

Sokan gyászolják, angolok és bevándorlók egyaránt, hiszen Erzsébet „mindenki nagymamája” volt. 
Forrás: Beküldött

Sokan gyászolják, angolok és bevándorlók egyaránt, hiszen Erzsébet „mindenki nagymamája” volt. 

Bezártak a szórakozóhelyek mindenfelé 

Hasonló tapasztalatokról számolt be érdeklődésünkre Szalai Viktória is. Ő pásztói származású, de évek óta Angliában, Gravesendben él, amely húsz percnyi autóútra található Londontól. Portálunknak a szigetországban jelenleg tapasztalható közhangulatról beszélt.  

– Mindenkit megrendített a királynő halála. Több pub is bejelentette már, hogy nem fognak kinyitni néhány napig, és a temetés napján is zárva lesz majd minden. A zászlók jelenleg félárbocra vannak engedve. A városunkban van egy szobor a királynőről, ahová folyamatosan hordják a virágokat és a koszorúkat – osztotta meg a fiatal nő. Hozzátette: ma délben mindenhol harangok szóltak a királynő tiszteletére, 13 órakor pedig ágyúk dörrentek. 

A királynő szobrához folyamatosan hordják a virágokat
Forrás: Beküldött

Nincs foci, bezárnak a közintézmények 

A salgótarjáni származású Angyal Balázs öt éve él Angliában kedvesével. Megkeresésünkre elmondta, a királynő halálhíre érezhetően komoly szomorúsággal töltötte el az országban élőket. 

– Melankolikus hangulatú zenék szólnak csak a rádióban, de voltaképp az egész légkör ugyanilyen, mióta közölték a gyászhírt. Én azt tapasztalom, hogy környezetemben a királyi család sorsát főként az idősebb generáció viseli jobban a szívén. Van olyan idősebb munkatársam, aki ma reggel sírva is fakadt, amikor II. Erzsébetről kezdtünk el beszélgetni – mesélte. 

Angyal Balázs arról is beszélt hírportálunknak, hogy csütörtök este óta egyre több arra vonatkozó hír kap szárnyra, miszerint sorra törlik el a zenés rendezvényeket szerte az Egyesült Királyságban, az pedig már biztos, hogy a soron következő labdarúgó-mérkőzéseket sem tartják meg. 

– Egyelőre itt, London környékén, ahol mi élünk a párommal, még minden nyitva van, de rebesgetik, hogy várhatóan jövő héten több közintézményt bezárnak majd. Várjuk a hivatalos közleményeket erre vonatkozóan – tette hozzá. 

II. Erzsébet halála (Hegedűs Henrik kollégánk gondolatai a királynőről)

Világéletemben demokratikus felfogású ember voltam, ugyanakkor történelmi alapon mindig tiszteltem a régi vágású, nagy múltú monarchiákat, mint a brit birodalmat. Az átlagembernél jóval tájékozottabb vagyok a ködös Albion históriájában, nem ragadok le John Lennon és a Chelsea-futballfanok szintjén. Így II. Erzsébet királynő halála kapcsán megannyi gondolat tolult az agyamba.

Először Viktória királynő jutott eszembe. A korszak, amely a Györgyök uralkodását követően ismét magasröptű pályára állította a szigetországot, a Világ Műhelyévé téve a helyet, amely Byron, Keats, Shelley, Tennyson, Dickens mestereket adta a földkerekség irodalmának.

Aztán beötlött a londoni olimpia megnyitója. Amikor a corgi-ebek között az „emájsziksz” ügynök, a derék James Bond alázatosan jelent Őfelségének, majd együtt repülnek a helikopterrel, hogy ejtőernyőn alászállva huppanjanak le az ünnepségnek helyet adó stadion gyepére. Queen Elizabeth ezzel is bizonyságát adta, bármennyire is konzervatív szellemben nevelkedett, bármennyire is híve az udvari etikettnek, teljesen tudatában van annak, hogy ő egy huszonegyedik századi koronás fő, aki elfogadja a modernség minden vívmányát, lett légyen az tárgyi, vagy szellemi kincs.

II. Erzsébet halálával megítélésem szerint rendkívül sokat vesztett az emberiség. Az utolsó olyan uralkodó távozott, akit általánosan tisztelt mindenki, felekezettől, beállítottságtól mentesen, és mostantól már nem lesz olyan király, királynő, beleértve a bohém monacói Albert herceget is, akire felnéznénk mi, puszta halandók...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában