Gyász

2022.09.08. 21:32

II. Erzsébet Magyarországon – így tudósítottak Nógrádban a királynő 1993-as látogatásáról (videóval!)

Tragikus hír járta be a világot csütörtökön este: elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója. Halála kapcsán fellapoztuk a Nógrád Megyei Hírlap archívumát, hogy megnézzük, hogyan tudósított az újság a királynő 1993-as magyarországi látogatásáról.

Nool

Az 1993-as magyarországi vizitről a Nógrád Megyei Hírlap is beszámolt

Forrás: NMH-archívum

Mint arról beszámoltunk, a Buckingham-palota csütörtökön este fél 8 után jelentette be: 96 éves korában meghalt II. Erzsébet királynő. Ő volt a negyvenedik, egyben a leghosszabb ideig hivatalban lévő angol–brit uralkodó. Férjével, Fülöp edinburgh-i herceggel 1993 májusában, azaz lassan harminc éve Magyarországon is látogatást tett. Erről természetesen a Nógrád Megyei Hírlap is beszámolt, mi pedig a mai szomorú apropó kapcsán előkerestük a korabeli tudósításokat az újság archívumából. 

„II. Erzsébet magyarországi fogadtatása jele annak, hogy Magyarország Nyugat-Európában képzeli el jövőjét, habár ingatag gazdasága még sokáig nem alkalmas a teljes jogú EK-tagságra (…) A látogatás a kitűnő brit-magyar kapcsolatok megkoronázása, és jelzi a brit és a közös piaci szándékot, hogy legalább társult tagként üdvözöljék Magyarországot a nyugat-európai klubban” – idézte a Nógrád Megyei Hírlap a királynő látogatásáról beszámoló brit lapok cikkeit 1993. május 5-én, és fotót is közölt a magyarországi vizitről. A képen II. Erzsébet Göncz Árpád köztársasági elnök társaságában látható. 

A Nógrád Megyei Hírlap 1993. május 5-ei beszámolója 
Forrás: NMH-archívum

A külföldi beszámolókat szemléző cikk szerint a The Times megjegyezte, hogy a királynő nagyanyja, Mária királyné ősei révén egytizenhatodrészt magyar volt. A brit lap idézte II. Erzsébet pohárköszöntőjéből: „A történelem nem mindig helyezte Magyarországot és Nagy-Britanniát azonos oldalra Európa tragikus csatáiban, de népeink sohasem tévesztették szem elől a közös törekvéseket.” 

A Nógrád Megyei Hírlap 1993. május 5-ei beszámolója
Forrás: NMH-archívum

Másnap, 1993. május 6-ai, csütörtöki számában a címlapon idézte a királynő budapesti beszédét a megyei napilap. „Magyarország nemcsak a szabadság ösvényét nyitotta meg, hanem rátalált arra a békés útra is, amely a függetlenséghez és a demokráciához vezet” – fogalmazott II. Erzsébet a Parlamentben. Hozzátette: „Kossuth gyakran mondta, hogy a jövő a demokráciáé. Ha a jövőbe nézek, nem kételkedem, hogy igaza volt. Mi Nagy-Britanniában örvendünk annak, amit Önök elértek, és mélységesen bízunk további sikereikben. Együttesen munkára kell fognunk az emberi nem roppant képességeit, hogy egy jobb, türelmesebb és gazdagabb világot építsünk.” 

A Nógrád Megyei Hírlap 1993. május 6-ai tudósítása
Forrás: NMH-archívum

Egy videót is találtunk a ’93-as látogatásról, ezt természetesen nem a Nógrád Megyei Hírlap archívumában, hanem a YouTube-on. Íme… 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában