Gyámok

2022.09.14. 19:50

Nógrádban is toborozzák a nevelőszülőket: szerető családban otthonra lelnek a gyermekek

Ideális helyzetben a gyerekek szerető családban, megfelelő körülmények között nevelkednek. Azonban nem mindenki ilyen szerencsés. Van olyan eset, amikor a kicsik biztonságos testi-lelki fejlődése érdekében jobb, ha kikerülnek a vér szerinti családjukból.

Gulyás Edina

Tudatosítani szeretnék, hogy ők ugyanolyan értékesek, mint bármely, családban felnövő gyermek, és nem tehetnek arról, hogy nem ott nevelkednek

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Nógrád megyében több fenntartó is működtet nevelőszülői hálózatot, a hozzájuk kerülő gyerekek nagyobb eséllyel nevelkedhetnek biztonságos, szerető közegben. 

A gyermekek gondozását tekinti élethivatásának a kállói Széles Lajosné, jelenleg is négy csemete nevelését végzi otthonában
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A nevelőszülő feladata a teljes körű ellátás biztosítása mellett az, hogy hozzájáruljon a gyermek testi, érzelmi, értelmi és erkölcsi fejlődéséhez, segítse traumái feldolgozásában. Reális jövőképet építsen fel benne úgy, hogy képes legyen a helyes családi minták elsajátítására és az értékek átadására. A nevelők új esélyt teremtenek a szüleiket vesztett gyermekek számára, amelynek kulcsát az őket körülölelő család, továbbá a támogató szakemberek hivatástudata és szakmai felkészültsége adja. Szűkebb hazánkban több szervezet is foglalkoztat és folyamatosan toboroz nevelőszülőket azért, hogy a családjukból kiemelt csemeték biztonságot adó, szerető közegben nevelkedhessenek. 

Kállón és Szirákon van a legtöbb nevelőszülő 
– A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató országos hatókörű intézmény, amely tizenegy éve látja el feladatát hazánk 13 megyéjében. A Nógrád megyei nevelőszülői hálózatot 2020. július 1-től vette át a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattól. A feladatellátásra a minisztérium kérte fel az egyházmegyét mint fenntartót – tájékoztatott dr. Szalai Beáta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese. – Nógrád megyében jelenleg 67 foglalkoztatási jogviszonyban álló nevelőszülő látja el a 215 gyermek és hét fiatal felnőtt gondozását, nevelését.  Mint mondta: szűkebb hazánkban Kállón és Szirákon él a legtöbb nevelőszülő. A megyeszékhelyen nem jellemző a hivatásvállalás. Balassagyarmat vonzáskörzetében élnek még olyanok, akik örömmel végzik ezt a feladatot, és a megyében elszórtan kisebb településeken. 

– Azt látjuk, hogy gyermekeink a nevelőcsaládokban elkezdenek gyógyulni, elfeledkeznek problémáikról, azokról a sérelmeikről, amiket megéltek. A sok élmény, szeretet hatására kinyílik a világ előttük, egyre több ismeretre tesznek szert, vidámabbak, tevékenyebbek lesznek. Egy idő után otthonra lelnek a nevelőcsaládban, elfogadják azt a szeretetet, amit a nevelőszülő tud adni – hangsúlyozta dr. Szalai Beáta. – A sikeres társadalmi integráció záloga lehet az otthont nyújtó ellátás ezen formája, ugyanis nagyobb figyelem, több idő jut egy gyermekre, mint az intézményes nevelés keretei között. Eredményeképpen a lemaradásaikat gyorsabban tudják pótolni, hamarabb felzárkóznak az életkoruknak megfelelő fejlettségi szintre, amely által társadalmi mobilitásukhoz szolgáltatunk jó esélyeket. 

Otthonukat és szívüket tárják ki a gyerekek előtt 
A főigazgató-helyettes arra is kitért: nevelőszülőnek olyan 24. életévet betöltött magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek. A legfontosabb az, hogy ezen a pályán olyan emberekre van szükség, akik képesek az otthonukat és a szívüket is kitárni azok előtt a gyerekek előtt, akik valamilyen ok miatt nem nevelkedhetnek a saját családjukban. Ha ez a segítő szándék megvan, akkor érdemes tájékozódni a www.szentagota.hu oldalon a Nevelőszülő szeretnék lenni! menüpont információi alapján vagy telefonon, az ott megadott számon. Ezt követően önéletrajz és motivációs levél elküldésével lehet jelentkezni. Innentől több lépcsős kiválasztási folyamat következik, ahol a jelentkező alkalmasságát – többek között pszichológiai alkalmasságát, lakáskörülményeit – vizsgálják. 

– Fontos hangsúlyozni, hogy a nevelőszülői hivatás olyan foglalkoztatási jogviszony, amely egyrészt otthon végezhető, másfelől pedig szolgálati időnek számít, társadalombiztosítási ellátásokra jogosít, és nyugdíj igénybevételére ad lehetőséget – közölte a szakember. 

Sok családjából kiemelt gyermek vár elhelyezésre 
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Amennyiben a fenti elvárásoknak megfelelnek, legfontosabb az, hogy képesek legyenek szeretetteljes gondozásban, nevelésben részesíteni más szülők gyermekeit. Mindehhez részt kell, hogy vegyenek az alkalmassági vizsgálaton, és el kell végezniük a nevelőszülői tanfolyamot. Szerencsére egyre többen jelentkeznek erre a hivatásra, és a kiválasztási folyamatot követően nagy számban nevelőszülővé is válnak. 

Folyamatosan képzik a hivatásra jelentkezőket 
A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kiemelt feladata a nevelőszülők folyamatos toborzása és pótlása, mivel nagy részük nyugdíj előtt áll. Sajnos a nevelőszülői társadalom elöregedő félben van. Azok jelentkezését várják tehát, akik képesek kitárni a szívüket és az otthonukat a gyermekek előtt, és szeretnének segítséget, szerető családi hátteret biztosítani nekik. 

– Mi már tudjuk, de szeretnénk tudatosítani a szűkebb és tágabb környezetükkel azt, hogy ők ugyanolyan értékesek, mint bármely, családban felnövő gyermek, és a legkevésbé sem tehetnek arról, hogy nem ott nevelkednek – hangsúlyozta dr. Szalai Beáta, hozzátéve: – Ugyanakkor sok a családjából kiemelt gyermek, aki elhelyezésre vár. Ezért van szükség új nevelőszülőkre. 

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató folyamatosan képezi a nevelőszülőket. A napokban indul az alkalmassági vizsgálaton megfelelt jelentkezők képzése Egerben, ahol Heves és Nógrád megyei családok vesznek részt. Közülük most négy nógrádi család kezdi meg az ismeretek elsajátítását, akik az oklevél megszerzését követően 8–12 kiskorú gyermek befogadására lesznek alkalmasak. 

Az MPE Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat 2014 óta működő országos, dinamikusan fejlődő nevelőszülői hálózat

Célja, hogy minél több bántalmazott, családjából kiemelt, nehéz sorsú gyermek kerüljön nevelőcsaládba. Hitvallásuk szerint ugyanis a nevelőszülők odaadásának, türelmének köszönhetően a gyermekek megtapasztalhatják, hogyan működik a család: biztonságot, szeretetet és figyelmet kapnak. 

– Szervezetünk jelenleg országszerte 186 nevelőszülővel dolgozik, akik 470 gyermekről gondoskodnak. Nógrád megyében hat embert foglalkoztatunk, ők 13 csemetét nevelnek – tájékoztatott Gál Beatrix igazgató. – Hálózatunk folyamatosan bővül, országosan havi átlagban 10 nevelőszülővel és 15–20 férőhellyel. Mint mondta, a nevelőszülők toborzása állandó, így egész évben szerveznek ahhoz kapcsolódóan tanfolyamokat. Idén azokat online tartják, az utolsó vizsga decemberben lesz. A személyes képzés engedélyeztetése jelenleg zajlik, bíznak abban, hogy novemberben már azok is elindulhatnak. A jelentkezők számára nyújt segítséget a hálózat saját fejlesztése az úgynevezett Nevelőszülő-kalkulátor, ami elérhető a Benedetto honlapján. 

– A Benedetto mindent megtesz azért, hogy a gyermekek családba segítése mellett a nevelőszülői hivatás társadalmi elismertségét is növelje – fogalmazott Gál Beatrix. – Hiszen a nevelőszülők, akár az orvosok, életet mentenek, csak másként. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában