Nevelés

2022.07.10. 14:50

A gyermekek gondozását tekinti élethivatásának a kállói nevelőszülő

Széles Lajosné Babi már akkor csodálattal nézett a gyermekvédelmi gondozásba vett apróságokat befogadó nevelőszülőkre, amikor saját csemetéi még egészen kicsik voltak. Miután három lánya és egy fia kirepültek a családi fészekből, a férjével közösen végezték el a hivatáshoz szükséges tanfolyamot, és hamarosan négy gyermeket helyeztek el náluk. Napjainkban öt apróságnak nyújt meleg otthont, sőt lánya és fia is nevelőszülők lettek.

Gulyás Edina

Széles Lajosné egy percet sem unatkozik, már hajnalban talpon van, jelenleg öt fiatalról gondoskodik

Fotó: Hüvösi Csaba

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató hazánk 13 megyéjében, köztük Nógrádban és a fővárosban is ellátja a gyermekvédelmi feladatokat. Szűkebb hazánkban a nevelőszülői hálózatot is működtetik: abban 74 nevelőszülő 215 gyermeket gondoz. Kállón 75 fiatalt helyeztek el 18 családnál. 

A falu központjában a takaros, rendezett portára lépve egész gyereksereg fogadja a látogatót, gyermekvédelmi gondozásba vett kicsik és vér szerinti gyermekek, unokák játszanak együtt nagy egyetértésben. Széles Lajosné Babi jelenleg öt nehéz körülmények közül kiemelt fiúnak és lánynak biztosít otthont, de nem csak fedelet és melegételt nyújt számukra. Úgy gondoskodik róluk és olyan szeretettel veszi körül őket, mintha a sajátjai lennének. 

– A faluban az unokatestvérem volt az első, aki nevelőszülőként egy beteg gyermeket vett magához. Már akkor tudtam, hogy én is ezt az utat szeretném járni. A férjemmel azonban három lányt és egy fiút neveltünk, így akkor az álmom még nem teljesülhetett – kezdi történetét Széles Lajosné. – Amikor kirepültek a gyerekeink, a ház kongott az ürességtől, ekkor álltam a férjem elé az ötlettel: legyünk nevelőszülők. Ő mindig, mindenben támogatott, együtt végeztük el a szükséges oktatást 2013-ban. 

A következő év február 14-én négy testvért fogadtak magukhoz, a legkisebb 8, a legidősebb 13 éves volt. 

– Ekkor 52 éves voltam, emlékszem, sírtam, amikor hazahoztuk a gyerekeket, hiszen teljesült az álmom. Két oldalról öleltük négyüket, olyan érzés volt számomra, mint amikor megszülettek a sajátjaim – idézi fel Széles Lajosné. 

Azóta már mindannyian elvégezték az iskolát, szakmát szereztek, ketten már dolgoznak és albérletbe költöztek. Azonban még ma is visszajárnak Babihoz, vagy ahogy ők nevezik, a mamához. 

– Nagyon büszkék voltunk rájuk a férjemmel. Az, hogy mindannyian megállják a helyüket az életben, visszaigazolás számomra: a velük való foglalkozás minden perce megérte – mondja könnyes szemmel Babi, hozzátéve: – Nagyon szépen és boldogan éltünk, azonban tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt a párom, a koronavírus ragadta el tőlünk. Az adott erőt, hogy a gyerekek körbevettek és feladatot adtak. 

Bizony egy percet sem unatkozik, jelenleg öt fiatalról kell gondoskodnia. Már kora hajnalban talpon van, mosnivaló mindig akad, de az ebéd is frissen készül szinte minden egyes nap. Egyszerre legalább két kiló húst és egy kiló tésztát főz meg, de a bableves is 15 literes fazékban készül. A gyerekeknek is vannak feladataik: a szobájukat rendben kell tartaniuk, és a napirendet is betartják.

A nagyobbak már segítenek a ház körül, a terítésben és a mosogatásban is. 

– Mindig nagy odaadással végeztem a nevelőszülői hivatást, hiszen ez volt a szívem vágya. Nekem az okoz örömet, ha látom, hogy boldogulnak. Igyekszem nekik mindent megadni, amit otthon nem kaptak meg, és büszke vagyok mindannyiukra – fogalmaz Széles Lajosné. – Nincs az a csínytevés, amit ne tudnék megbocsátani. Bőven tartogat kihívásokat a feladat, azonban a velük való törődés minden percét szeretettel hálálják meg a gyerekek. 

A faluban, talán éppen annak köszönhetően, hogy sokan vállalták a nehéz körülmények közül kiemelt gyermekek gondozását, összetartanak a nevelőszülők. A helyiek is támogatják őket hivatásuk gyakorlásában, és a polgármester, valamint az intézmények vezetői is segítőkészek. 

Továbbviszik a szüleik által választott hivatást, segítik egymást | A szülői példát követve Babi két gyermeke is a nevelőszülői hivatást választotta. A legfiatalabb lány, Makóné Széles Noémi négy gyermeket gondoz, közülük hárman testvérek.  – Amikor édesanyámék eldöntötték, hogy ezt a hivatást választják, nagyon vártam a hozzánk kerülő kicsiket. Rögtön jó kapcsolat alakult ki közöttünk, mindig is nagyon szerettem a gyerekeket – meséli Noémi, aki 2015 óta nevelőszülő. – Van egy 14 éves és egy hétéves fiam, ők is befogadták a hozzánk kerülő kicsiket, a férjemmel nem teszünk különbséget a saját és a gondozott gyerekek között.  Mint mondta, két testvére is Kállón él, mindannyian segítik egymást a feladatok elvégzésében. Amíg egyikük elmegy bevásárolni, a másik vigyáz a gyerekekre. Nincs túl sok ideje magára, de havonta egyszer eljut fodrászhoz és kozmetikushoz. Mivel a közelmúltban szerezte meg a jogosítványát, édesanyját is elfuvarozza a boltba, számukra már ez is kikapcsolódást jelent. – Nem egyszerű a nevelőszülői hivatás, mégis nagyon szép. Úgy gondolom, hogy a szeretet mindent helyrehozhat, megváltoztathatja a nehéz körülmények közül érkező gyerekek életét – fogalmaz Noémi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában