Segítség

2022.03.14. 11:38

Nehéz sorsú fiatalok mindennapjait teszik szebbé a bátonyterenyei lakásotthonban

Bátonyterenye egyik csendes utcájában, egymás szomszédságában áll két nagy családi ház, olyanok, mint bármelyik a környéken. A falra kihelyezett tábláról derül ki, hogy a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató lakásotthonai. A családjukból kiemelt fiataloknak nyújtanak otthont.

Gulyás Edina

A két emeletes Határ úti házba lépve semmi sem utal arra, hogy gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok élnek itt. A földszinten hatalmas étkező és nappali kapott helyet, a kanapén egymás mellett ülnek, és az első percekben még némán feszengenek az itt lakó fiatalok. Nehezen indul a beszélgetés, de amikor feloldódnak, egymás szavába vágva mesélik, hogyan telnek itt a napok. 

– A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Nógrád megyében Bátonyterenyén üzemeltet két lakásotthont, amik egymás kertszomszédságában találhatók – tájékoztatott Forró Edina, a lakásotthon szakmai vezetője. 

Egy nagy családként élik itt mindennapjaikat a fiatalok. Nem ritkák a feszültségek és a viták, ahogyan egy átlagos családban sem. Munkatársaimmal együtt sokat dolgozunk azon, hogy nálunk újra biztonságos otthonra találjanak a nehéz körülmények közül érkező gyerekek. 

Mint mondta, a Határ úti ház – hasonlóan a szomszédban álló épülethez – tizenkét fiatalnak biztosít otthont, itt barátságos környezetben nevelkednek a 12 és 18 éves kor közötti gyermekek. Természetesen azoknak a kezét sem engedik el, akik nagykorúvá válnak, ha tanulmányaikat folytatják és jó magatartásukkal pozitív példaként állnak társaik előtt, utógondozói ellátottként a lakásotthonban maradhatnak. Így él most itt például Tibor és Ramóna. Ők már elmúltak 18 évesek, ám mivel folytatják tanulmányaikat, maradtak. 

Az itt élő fiatalok száma folyamatosan változik. Éppen a napokban lett az egyik gondozottunk nagykorú, ő úgy döntött, a saját lábára áll – fogalmazott Forró Edina. 

A lakásotthonba legrégebben egy testvérpár, Tibor és Márkusz érkezett Nógrádmegyerből, ők már nyolc éve itt élnek. Vivien, Evelin és Réka szintén testvérek, két éve találtak itt otthonra, Szandi és Ramóna pedig tavaly költöztek be, ők is testvérek. A csapatban a fiúk viszik a szót, viccelődnek, jó hangulat uralkodik a társaságban. 

– Hétköznapokon reggel a nevelők ébresztenek bennünket, attól függően, hogy kinek mennyi idő kell a készülődéshez. Én általában ötkor kelek – meséli Evelin – A fürdőszoba előtt nincs tolongás, megegyeztünk, hogy ki, mikor kerül sorra. Tízórait viszünk magunkkal az iskolába. Onnan hazaérve már vár az ebéd, amit naponta frissen főz az éppen dolgozó gyermekfelügyelő. 

Délután három és öt óra között közösen tanulunk, aki jobb valamilyen tantárgyból, az segít a másiknak – veszi át a szót Tibor. – Utána mindenki azzal tölti a szabadidejét, amivel szeretné. Általában tévét nézünk, internetezünk, focizunk, vagy sétálunk. Hétköznap 10 órakor van lámpaoltás. Szombaton és vasárnap kicsit lazább a napi rutin, akkor 9 órakor van ébresztő. Ilyenkor minden gyerek kiveszi a részét a házimunkából, ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a mindennapokhoz szükséges házi praktikákat elsajátítsák a lakók. 

Nagy családként élik mindennapjaikat, a gyermekfel­ügyelők főznek

Puporkáné Jónás Edit négy éve dolgozik itt gyermekfelügyelőként, mint mondja, hétvégente közösen készítik a fiatalokkal az ebédet, a főzésben a fiúk is segítenek. Általában együtt megbeszélik, hogy mi legyen a menü. Így mindenkinek lesz kedvére való. 

– Odafigyelünk arra, hogy a fiatalok szája íze szerint főzzünk. A felső házban, ahogy magunk között nevezzük, jelenleg fiúk laknak, ők a kiadósabb ételeket szeretik. Ott gyakrabban kerülnek magyaros ételek az asztalra, mint például rántott hús, vagy disznótoros. Igazodunk a gyerekek ízléséhez, de törekszünk arra, hogy egészséges ételeket is becsempésszünk az étrendjükbe, például zöldséget és gyümölcsöt. Az alsó házban főleg lányok élnek, így itt más alapanyagokból készül a menü – mondta Forró Edina. 

Hétvégente kikapcsolódásra is lehetőség van, barátaikkal, kortársaikkal találkoznak ilyenkor, a kimenők ideje is hosszabbodik. Akik tartják a kapcsolatot a családjukkal, a hétvégéket otthon töltik. 

A fiatalok közül többen Bátonyterenyére, a Fáy iskolába járnak, van, aki Salgótarjánban tanul. 

– Az egészségügyi iskolában kisgyermekgondozó, gyermekfelügyelő szakra járok. Még az is elképzelhető, hogy itt fogok majd dolgozni, ahol felnőttem – beszél a terveiről Tibor. Mint kiderül, volt már arra példa, hogy egy lakásotthonban nevelkedett gyermek ugyanott vállalt munkát, ahol korábban lakott. 
Itt jelenleg három női és egy férfi gyermekfelügyelő dolgozik, fontos, hogy mindkét nem adjon követendő mintát a fiataloknak. Evelin is arról beszél, hogy a közeljövőben 18 éves lesz, de itt szeretne maradni addig, amíg be nem fejezi a tanulmányait, kozmetikusnak készül. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató támogatásával a jogosítvány megszerzése is folyamatban van, örömmel mesélte, hogy az elsősegélynyújtó vizsgája már sikerült. 

Minden gyermeknek igyekeznek megtalálni a legjobb helyet
A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató néhány évvel ezelőtt 13 megyében vette át az államtól a nevelőszülői hálózatot, és ezekben a megyékben összesen 38 lakásotthont is üzemeltet a szervezet – tájékoztatott Ádám Lászlóné területi igazgatóhelyettes, hozzátéve: – Igyekszünk mindegyikük számára megtalálni a legoptimálisabb helyet, akár nevelőszülőkhöz, akár lakásotthonba kerülnek. Törekeszünk a testvérek együttes elhelyezésére, valamint arra, hogy korban összeillő gyermekek kerüljenek egy-egy helyre. Mint mondta, az sem ritka, hogy a lakásotthonokban nevelkedett gyerekek visszajárnak, az itt kialakult barátságok megmaradnak, egymást segítik tovább a fiatalok felnőtt életük során is

Ez utóbbira jó példa, hogy a bátonyterenyei lakásotthonban nevelkedett gyerekek közül hárman, miután betöltötték a 18. életévüket, a közelben együtt béreltek lakást. Így megosztják a felmerülő költségeket, egymást támogatva kezdik a felnőtt életet. Szívesen látogatnak vissza a lakásotthonba is – fejtette ki Forró Edina. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában