Átkelés

2022.09.21. 13:50

Jövő ősszel akár már át is adhatják az Ipoly-hidat Őrhalomnál

Jó ütemben haladnak a tavasz végén indult kivitelezési munkálatok az Őrhalom és Ipolyvarbó között létesülő új közúti hídnál. A határon átnyúló együttműködés jóvoltából készül az átkelési ponthoz vezető egy kilométeres út, és hamarosan a pillérek is helyükre kerülnek a folyó partján.

Hegedűs Henrik

Idén tavasszal Szijjártó Péter külügyminiszter jelenlétében lefektették az újonnan épülő közúti híd alapkövét

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Régóta vártak már arra a két szomszédos település lakói, hogy az Ipoly immár ne elválassza őket egymástól, hanem összekötő kapocsként szolgáljon. A barátok, ismerősök, családtagok hosszú évtizedeken keresztül csak jelentős kerülővel jutottak el a másikhoz – vagy még úgy sem. 

Ipoly-híd, Őrhalom, Ipolyvarbó
Jó ütemben haladnak a tavasz végén indult kivitelezési munkálatok
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Aztán a schengeni egyezmény után lehetőség nyílt egy kis gyalogos fahíd felállítására, ami szorgos kezek munkája által a legdacosabb időkben is állta a próbát, sokan mentek át rajta a túlpartra, például falunapokra. Végül elérkezett az a napos tavaszi délelőtt, amikor az ipolyvarbói templom tövénél Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szlovák partnerei és a két érintett polgármester társaságában lefektette az újonnan épülő közúti híd alapkövét. 

Következő lépésként hamarosan a tényleges munkálatok is megindultak. Az őrhalmiak nagy többsége, akik nem sétáltak le kíváncsiskodni a helyszínre, mindössze annyit észleltek, hogy a falu központjában rendre fordultak le az Ipoly felé a kőrakományokkal megtöltött teherautók. 

Nemrégiben mi is szemlélődtünk kicsit a kivitelezésen. A község határában található vasúti kereszteződésen túl csak néhány méterig jutottunk, mert az Új-ároknak nevezett holtág közelében javában építették a szakemberek a hídhoz vezető utat. A folyó eme szakaszának sajátossága – hasonlóképpen Drégelypalánkhoz, ahol ugyancsak most zajlik ilyen jellegű beruházás –, hogy a széles árterület döntő hányada a magyar oldalra esik, így a part megközelítése autóval is némi időt vesz igénybe. Ezért épül a megerősített alapzatú, szilárd burkolatú, megközelítőleg egy kilométer hosszú út a híd tövéhez, míg a szlovák részen ez csupán néhány méter a túloldali katolikus templomnál. Ráadásul a szegélyzetet a megszokottnál magasabbra emelik, annak érdekében, hogy ha beköszönt egy hosszan tartó esősebb időszak, és kiönt a folyó, a közutat ne mossa alá tartósan a víz. Az Új-árok melletti kanyar előtt egy nagy méretű markológép serényen dolgozott, körülötte a munkások buzgón illesztették helyükre ezeket a szegélyköveket. 

A régi balesetveszélyes hidat nemsokára egy modern és biztonságos váltja
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Mivel beljebb nem férkőzhettünk, így saját szemünkkel nem tapasztalhattuk, miként is halad a kivitelezés magánál a hídnál, így Farkas Egont, Őrhalom polgármesterét hívtuk segítségül, aki ugyancsak a kö­zelmúltban tájékozódott a helyszínen. Elmondta, az eredeti elképzelések szerint megy az építkezés ott is, a magyar oldali partszakaszon viszonylag jelentősebb földfeltöltést hajtottak végre, hogy statikailag megerősítsék a területet, ahová majd maga a tartószerkezet elemei kerülnek. A cölöpözés befejezése után pedig hamarosan következhet a látványosabb fejlemény, maguknak a pilléreknek a beemelése. 

Ha minden a tervek szerint működik és komolyabb akadályba nem ütközik a kivitelezés, jövő év őszén akár már a tényleges gépjárműforgalom megindulhat az új átkelési ponton Őrhalom és Ipolyvarbó között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában