Alapkőletétel

2022.04.20. 20:02

Szijjártó Péter: az újonnan épülő Ipoly-híd a jó magyar-szlovák kapcsolatot is jelképezi (videó)

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Igor Matovic, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese jelenlétében tették le szerda délben a Drégelypalánk és Ipolyhídvég között megépítendő közúti híd alapkövét. A beruházás 2,6 milliárd forintból valósul meg.

Lászlók Judit

Több mint kétmilliárd forintból épül az új acélhíd Magyarország és Szlovákia között

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

Mint arról korábban portálunk is beszámolt az ünnepélyes eseményt megelőzően a politikusok sajtótájékoztatót tartottak. Ezen Szijjártó Péter kiemelte, hogy a két héttel ezelőtti parlamenti választások történelmi jelentőségűek, hiszen rekordtámogatást kapott a kormányzó pártszövetség. Mint mondta, soha ennyien nem szavaztak egy pártszövetségre Magyarországon.

– Ezt a választási eredményt mi a szuverén magyar külpolitika megerősítéseként is értelmezzük, amelynek egyik alapköve éppen a szomszédos országokkal való jó kapcsolat építése – mondta Szijjártó Péter. – Az elmúlt tizenkét évben nagyon sok erőfeszítést tettünk annak érdekében, hogy közös sikertörténeteket építsünk a szomszédainkkal. Minél több ponton, minél sűrűbben vagyunk összekötve, annál jobban ismerjük egymást, érdekeltek vagyunk egymás sikereiben, kevesebb okunk van a vitára. Magyarország és Szlovákia között az elmúlt években számos sikertörténetről beszélhetünk, 2010-ben 23 fizikai összeköttetés volt a két ország között, mára ez 35-re növekedett. Emellett összekötöttük a villamosenergia hálózatainkat és a gázvezeték rendszerét is. Az elmúlt időszak európai energiaellátási válsága világosan mutatja ezeknek a lépéseknek a jelentőségét. A jövő év végéig hat új fizikai összeköttetés jön létre Szlovákia és Magyarország között, egy út, egy új komp, egy kerékpáros Duna-híd és három híd az Ipolyon. Ezzel negyven fölé fog emelkedni a két ország közötti fizikai összeköttetések száma.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy ezek az új hidak, utak a helyi közösségek életét teszik könnyebbé és megszüntetik az olyan méltatlan helyzeteket, minthogy a határ két oldalán élőknek most húsz kilométert kell kerülniük a hátárátlépéshez. Hangsúlyozta, hogy a közös sikertörténetek építéséhez olyan emberek kellenek a határ mindkét oldalán, akik akarják a közös sikert és a kölcsönös tisztelet talaján állva próbálják a kapcsolatokat javítani. Ezzel kapcsolatban Igor Matovicot a magyarok barátjának nevezte, aki pontosan érti a két ország közti hidak, fizikai és jelképes jelentését. 

Végül beszámolt arról is, hogy ötven méteres acél híd épül Drégelypalánk és Ipolyhídvég között, amelynek költségvetése 2,6 milliárd forint. A hídon a nemzetközi személyforgalom mellett a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó tehergépjármű forgalom is átmehet. Továbbá lesz kétirányú gyalogút, sőt mind a két oldalon csatlakozó útépítési munkálatokat is elvégeznek, a szlovák oldalon 170 méteren, míg a magyar oldalon több mint egy kilométeren. Az új csatlakozó út Drégelypalánk központjából kiindulva keresztezi a Vác–Balassagyarmat vasútvonalat és az Ipoly árterén keresztül ér majd el a hídhoz. 

Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettes ugyancsak üdvözölte az újabb összeköttetés megteremtését. Hozzátette: úgy véli, hogy napjainkban különösen meg kell becsülni a békés kapcsolatokat.

A rendezvényen beszédet mondott még Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője, valamint Grendel Gábor, a szlovák parlament alelnöke. Az eseményén végén letették a két település között megépítendő közúti híd alapkövét.

Erősödik a két ország közötti kapcsolat | Szijjártó Péter külügyminiszter az eseményen elmondta, hogy tavaly 27 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, amely meghaladta a 13 milliárd eurót. – Hatalmas rekordot döntöttünk, soha korábban ekkora forgalom nem volt a két ország között. Ez azt jelenti, hogy tíz év alatt megduplázódott a magyar és a szlovák vállalatok közötti kereskedelem. Szlovákia pedig immár a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak. A lendület pedig nem áll meg, hiszen ezt támasztja alá az a tény is, hogy az idei esztendő első hónapjában már 56 százalékos növekedést jegyezhettünk, miközben az egyre inkább a külföldi befektetésekben gondolkodó tőke negyedik legfontosabb célországa Szlovákia lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában