Fájdalmas Szűzanya

2022.09.15. 20:45

Böjte Csaba vezetésével indult békemenet Szécsényből, majd megáldották a benczúrfalvi kápolnát (galéria!)

Csütörtökön, a Fájdalmas Szűzanya ünnepnapján megáldották a benczúrfalvi kápolnát, valamint Szécsényből békemenet is indult a helyszínre Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével.

Lászlók Judit

Böjte Csaba vezetésével vonultak át Szécsényből Benczúrfalvára a békemenet résztvevő

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Korábban már beszámoltunk arról, hogy helyére került a múlt héten a Szentlelket a galambbal ábrázoló ólomüveg ablak, Bráda Tibor festőművész alkotása a benczúrfalvi Fájdalmas Szűzanya Kápolna kupolájában. Az imaházat és a hozzá vezető keresztutat Lipthay Erzsébet és férje, Lipthay Antal együtt álmodta meg, így ők voltak az építkezés szervezői és fő támogatói is. Ennek köszönhetően csütörtökön a Fájdalmas Szűzanya ünnepnapján megáldották az épületet, valamint Szécsényből békemenet is indult a helyszínre Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével.

A résztvevők csütörtök délután a Szécsényi Ferences templomban gyülekeztek, ahol a békéért imádkozva elmondták a Lorettói litániát is. Ezt követően Böjte Csaba ferences szerzetes szólt néhány szót a hívőkhöz a Fájdalmas Szűzanya ünnepéhez kapcsolódva. Beszédében kiemelte, hogy a Lipthay család a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére saját birtokán kápolnát és keresztutat építtetett, ami már önmagában is tiszteletre méltó dolog. 

– Úgy gondolom, hogy minden ilyen kezdeményezést, ami nem rólunk szól, hanem Istenről, a hazáról, a népről, a Boldogságos Szűzanyáról az tiszteletre méltó. Azért érdemes útra kelni és eljönni. Bátorítsuk azt, aki szeretetből jót tesz és tanuljunk tőle – hangsúlyozta Böjte Csaba. Hozzátéve, milyen szép lenne, ha az emberek az otthonukban kialakítanának egy helyet, ahol imádkozhatnak. Mint mondta: a szüleink, nagyszüleink idejében minden házban megtalálhatók voltak többek között a szentképek és a kereszt is. Manapság, azonban szomorúan látja, hogy ezek eltűntek, és modernizált tárgyak kerültek a helyükre. Ugyanakkor úgy véli, hogy ha a lakásainkban megjelenik a kereszt, a szentkép, akkor lassan a szívünkben is Isten állandóan otthon lesz és biztos, hogy szebbé válik a világ. 

Ezt követően a ferences atyák megáldották a békemenetet, amelyen szép számban vettek részt gyermekek és felnőttek egyaránt. Ezt követően gyalog elindultak a mintegy hét kilométerre található Benczúrfalvára, ahol késő délután Varga Lajos, a Váci egyházmegye segédpüspöke egy szentmise keretében megáldotta a több éve épülő kápolnát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában