Augusztus 20.

2022.08.20. 15:23

Búcsút tartottak és számos díjat is átadtak a bátonyterenyei ünnepségen

Rendhagyó helyszínen éltették a hagyományt: búcsúval egybekötve ünnepelték államalapító királyunkat Bátonyterenye Maconka városrészében.

V. E.

Ünnepi szentmise és búcsú kenyérszenteléssel Bátonyterenye Maconka városrészében

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Szent István király ünnepe szentmisével kezdődött, a liturgiát Csonka Csaba plébános celebrálta, aki a szertartás során az új kenyeret is megszentelte.

Ezután Letovai Zoltán alpolgármester köszöntötte a megjelenteket a nemzeti ünnep, a városi ünnepség és Maconka legjelesebb napja, a maconkai búcsú alkalmából. Mint mondta, a maconkai búcsú a múlt tiszteletéről, a jelen megéléséről és a jövőbe vetett hitről szól. Az alpolgármester emellett arra is rámutatott, hogy az eseménynek rendhagyó módon idén a Szent István-templom szomszédságában fekvő park adott otthont. Ennek oka, hogy a templom felújítás alatt áll, így a kertje jelenleg nem lett volna alkalmas helyszín a rendezvény megtartására.

Nagy-Majdon József ünnepi beszédében úgy fogalmazott: nem feledhetjük, hogy egyszerű emberek generáció küzdöttek Szent István örökségét életben tartva azért, hogy mi itt állhassunk, és büszkén tekinthessünk ezeréves kultúránkra, történelmünkre és értékeinkre.

– Ám az érték csak addig érték, amíg valakik azt annak tartják, amíg a jelen közössége tesz azért, hogy a jövő számára is érték maradjon – hangsúlyozta a város első embere.

Ezt követően Nagy-Majdon József és Letovai Zoltán mellé csatlakozott Király Attila alpolgármester is, hogy átadják a városi kitüntetéseket és elismeréseket.

Idén a Bátonyterenye Város Díszpolgára címet dr. Deli Gergely jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora vehette át. Bátonyterenyéért kitüntetésben részesült Nagy Mihály, a város korábbi polgármestere, Király Mandi alkotóművész és az Egererdő Zrt. Bátonyterenyei Erdészetének közössége. A Város Szolgálatáért díjat Havran József címzetes rendőr főtörzszászlós, Telekné Telek Mária nyugdíjas pedagógus, illetve dr. Váraljai Béla háziorvos számára ítélte oda a képviselő-testület. A polgármesteri ajándékok és oklevelek, illetve jutalmak átadása után fény derült a Maconkáért Emlékérem új birtokosának kilétére. Idén Dóra József, a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület tagja kapta.

Az ünnepi műsor befejeztével a szórakoztató programoké volt a főszerep, így a színpadon a különböző zenés-táncos produkciók váltották egymást egészen estig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában