Mesterségek

2022.08.24. 17:20

Régi mesterségek éledhetnek újjá a nógrádi szakkörösök által

A régi mesterségek, elfeledett tevékenységek felelevenítésén túl, a helyi közösségek formálását tűzte célul egy országos kezdeményezés. A szakkör elnevezésű programhoz szűkebb hazánkból közel hatvan településről csatlakoztak az elmúlt évben. A foglalkozások idén ősszel folytatódnak, a tevékenységek köre pedig tovább bővült: a vesszőfonás és a hímzés mellett immár a gyertyaöntést, a bútorfestést, a csuhé- és a papírfonást is kipróbálhatják a szakkörösök.

Gulyás Edina

A kosárfonás is rendkívül népszerűnek bizonyult

Fotó: Hegedűs Márk

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének közös, A szakkör elnevezésű kezdeményezése a páratlanul gazdag magyar kultúra megőrzését és átörökítését támogatja. Fontos célja az értékeiket, hagyományaikat ismerő, gyökereikhez ragaszkodó közösségek életre hívása.

 – Megyénkben tavaly ősszel 60 szakkör indult, ebből 52 működött ténylegesen. Első körben a nemezelést, a gyöngyfűzést, a hímzést, a csipkeverést, a vesszőfonást, vagy a mézeskalács készítést próbálhatták ki a szakkörösök. A legtöbb helyen a mézeskalácsformák alkotását választották, 27 településen végezték ezt a tevékenységet, de sok községben sajátították el a nemezelést és a vesszőfonást is – fogalmazott Menyhárt Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei munkatársa. – A foglalkozások azonban nem csupán heti egy találkozást jelentettek az azokon résztvevők számára. Az összejövetelek során jó kapcsolatok, barátságok alakultak ki, a közös alkotás mellett gyakran összejönnek egy-egy hétvégén is a szakkörösök, nyári tábort, közös kirándulásokat is szerveznek. 

A szakember arra is kitért: a régi szakmák, tevékenységek iránt érdeklődők között többségben van az idősebb, nyugdíjas korosztály. Azonban azt tapasztalták, hogy több településen bevonhatók a gyerekek és velük együtt a szülők is kedvet kapnak egy-egy produktum megalkotására. A foglalkozások ősszel újra indulnak, azokra augusztus 20-ig lehetett jelentkezni. Idén mintegy hatvan településen éltek az adódó lehetőséggel, közel 120 szakkörben végeznek majd különböző tevékenységeket. Azok száma is bővült, immár 15 elfoglaltság – a fenti haton kívül bútorfestés, makramé, quilling, gyertyaöntés, tojásfestés, éremgyűjtés, csuhé- és papírfonás, valamint gyönggyel való kötés – közül lehet választani. 

– Több olyan település is van megyénkben, ahol a közösségek idén ősszel is élnek a fenti lehetőséggel. Előfordul, hogy a korábbi tevékenységet folytatják, de vannak, akik belevágnak egy újabb mesterség elsajátításába – hangsúlyozta Menyhárt Éva, hozzátéve: – Idén a közösségi színterek már két szakkörre is pályázhattak, a művelődési házak pedig ötre. Ezen kívül a civil szervezeteknek is lehetőségük adódott arra, hogy két foglalkozást is indíthassanak. 

Nagy az érdeklődés: a makramét és a csuhéfonást választották

Csécsén tavaly a gyöngyfűzésbe vágtak bele a helyiek, a nagy érdeklődés miatt két csoport is indult. 

– Azok, akik jelentkeztek a foglalkozásokra, végig ki is tartottak. Nagyon jól összehozta a csapatot ez a rendkívüli koncentrációt igénylő tevékenység, ügyesen beletanultunk a gyöngyfűzésbe, és nagyon szép ékszereket alkottunk – tájékoztatott Farók Rita, helyi közösségszervező szakember. –  A tevékenység emellett jó alkalmat adott arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, jól éreztük együtt magunkat. 

Éppen ezért  az ősszel induló szakkörök közül kettőre is jelentkeztek, a makramét és a csuhéfonást választották. 

Büszkék voltak alkotásaikra

– Kezdetben nagy volt az érdeklődés Nemtiben a kosárfonó szakkör iránt, azonban később többen elmaradtak. Végül hatan vettünk részt szinte minden alkalommal a foglalkozásokon. A korosztály vegyes volt, húsz és hetven év közötti hölgyek töltötték együtt a szabadidejüket hetente egyszer – fogalmazott Kanász Krisztina, közművelődési munkatárs. 

Mint mondta, a vesszővel nehezen lehetett bánni, kemény fizikai munkát jelentett megmunkálni az alapanyagot. Azonban amikor befejeztek egy-egy alkotást, mindannyian büszkék voltak arra. Az elkészült kosarak és egyéb használati tárgyak a mindennapokban jó szolgálatot tesznek majd a szakkörösöknek. 

– Ősszel a gyöngyfűzéssel és a makraméval folytatjuk tovább a tevékenységet. Az előzetes igényfelmérés szerint sokan érdeklődnek ezen foglalkozások iránt – közölte Kanász Krisztina. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában