Támogatás

2022.08.26. 06:50

Közel hétszázmillió forintból épülnek vagy újulnak meg intézmények Nyugat-Nógrádban

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése című pályázatán Nyugat-Nógrádban hat település nyert el támogatást közel hétszázmillió forint értékben a napokban. Ennek köszönhetően bölcsődei, óvodai ellátást nyújtó intézmények épülhetnek, illetve újulhatnak meg a térségben.

Lászlók Judit

Nézsán új csoportszoba kialakítására kaptak támogatást

Forrás: Archív fotó: Nool

A TOP Plusz Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése című felhívásán a térségben Magyargéc közel 400 millió, Rimóc 120 millió, Nézsa közel 60 millió, Őrhalom kicsivel kevesebb mint 50 millió, míg Endrefalva 35 millió, Drégelypalánk pedig 30 millió forint támogatást nyert el a napokban.

Drégelypalánk önkormányzata a Drégelypalánki Apródfalva Óvoda fejlesztése című projektjére fordíthatja a kapott összeget. Rigó Dávid polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a támogatás az épület belső felújítását teszi lehetővé, beleértve a villamos hálózat korszerűsítését, valamint a nyílászárók cseréjét, illetve további szükséges munkálatokat is el tudnak majd végezni.

Nézsán az elmúlt években jelentősen megnövekedett a Csodakert Óvoda és Bölcsődébe járó gyerekek létszáma. Ezért az önkormányzat pályázatot nyújtott be egy új csoportszoba kialakítására, amelyre végül közel 60 millió forintot nyert.

– Jelenleg az óvodának és a bölcsődének otthont adó épületben helyezkedik el a főzőkonyha. Utóbbi helyén kívánjuk majd kialakítani az új 20 fős csoportszobát, valamint az ehhez és az óvoda működéséhez szükséges egyéb kiszolgálóhelyiségeket – mondta el portálunknak Styevó Gábor. A község polgármestere hozzátette: – Azonban ahhoz, hogy ez a beruházás létrejöhessen, a főzőkonyhát egy másik épületbe kell áthelyeznünk. Terveink szerint a falu központjában lévő Reviczky-kastély régi kiszolgáló épületegyüttesében, a műemlékvédelem alatt álló úgynevezett Magtár épületében alakítanánk ki az ötszáz fő étkeztetésére alkalmas főzőkonyhát az iskolai étkezővel együtt. Az ingatlan teljes körű felújításával az óvodában felszabadulna a jelenlegi főzőkonyha helye. Ez utóbbi megvalósításához szintén nyújtottunk be pályázatot, amelynek elbírálása folyamatban van.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Rimócon az elnyert összegből a Rimóci Nyulacska Óvoda épületét szeretnék felújítani. A munkálatokhoz pedig minél előbb hozzá akarnak látni, ugyanis a jelenlegi épület rendkívül rossz állapotban van.

– Rengeteg sebből vérzik az ingatlan: rossz a tető, az ablakok, elavult a fűtés, és szigetelés sincs a falakon. Emellett a meglévő két csoport már kevés, mert az utóbbi években nőtt a gyermeklétszám – fogalmazott Szabó Vilmos. A község polgármestere hozzáfűzte, hogy az már most nyilvánvaló, hogy az emelkedő árak miatt a korábban elképzelt műszaki tartalmat nem lehet megvalósítani, így menet közben az is kiderül majd, hogy esetleg tudnak-e plusztámogatást szerezni. Amennyiben erre nem lesz lehetőség, akkor szinte biztos, hogy a műszaki tartalmat kell csökkenteni, de úgy, hogy maga a projekt kerek maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában