Támogatás

2022.08.23. 11:33

Több mint kétmilliárd forintból fejleszthetnek a nyugat-nógrádi települések

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz Élhető települések című felhívásán Nyugat-Nógrádban 15 település nyert el támogatást összesen több mint 2 milliárd forint értékben. Egyebek mellett közterületi fejlesztések valósulnak meg, illegális hulladéklerakókat számolnak fel, valamint kerékpárutat is létesítenek.

Lászlók Judit

Varsányban a Közösségi Ház újulhat meg a támogatásból

Forrás: Nool

Fotó: Sz.P.

A TOP Plusz Élhető települések című kiírásán Patvarc közel 750 millió, Szügy 303 millió, Bánk 291,8 millió, Ságújfalu 200 millió, Érsekvadkert 91 millió, Varsány 88 millió, Diósjenő 86,4 millió, Bercel 47,9 millió, Tereske 20,8 millió, Nógrád 31 millió, Magyarnándor és Nagyoroszi településenként 33 millió, Nógrádmegyer közel 23 millió, míg Szécsényfelfalu és Szendehely pontosan 23 millió forint támogatást kapott községenként a különböző projektjeikre. 

Szügy kapta az egyik legmagasabb összeget

Az egyik legnagyobb támogatást Szügy nyerte el a programban. Frenyó Gábor polgármester a közösségi oldalán számolt be róla, hogy 270 millió forintból megépül az összekötő kerékpárút a Mikszáth út és Hársfa sor között. További 30 millió forintból megújul a település központjában lévő zöldterület, valamint szilárd burkolatot kap az óvoda előtti parkoló. A maradék 3 millió forintot pedig az illegális hulladéklerakó felszámolására fordítják. 

A pályázaton Érsekvadkert önkormányzata is sikeresen szerepelt, aminek köszönhetően 91 millió forintos támogatásban részesült. 
– Ebből az összegből valósítjuk majd meg Érsekvadkert központi terének, más néven a Hősök tere felújítását, valamint a templom környékén parkolókat alakítunk ki, illetve a helyi általános iskola udvarán megépül a rekortán futókör, amelyet már sokan várnak – mondta el lapunknak dr. Őszi Attila Csaba, a község polgármestere. Hozzátéve, hogy emellett a település külterületén lévő illegális hul­ladéklerakót is felszámolják. 

Kanyó Judit, Varsány polgármestere arról számolt be, hogy a 88 millió forintból a jelenleg még lapos tetővel rendelkező Közösségi Ház tetőszerkezetét szeretnék elkészíteni. A tervek már elkészültek, a konstrukció természetesen beleillik a település arculatába. Ezenkívül a Közösségi Ház mellett lévő szabadidőparkban fitneszparkot is létesítenek a fiatalok számára. 

Diósjenőn több területre osztják el

A diósjenői önkormányzat a Településfejlesztés Diósjenőn című projektre nyert el több mint 86 millió forint támogatást. Glöckl Ferenc alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy ez egy összetett beruházás, amiből több területen fejleszthetik a települést. Ennek keretében teljesen megújul a református templom melletti tér, továbbá kulturált illemhely épül a két temető közötti területen, valamint a csapadékvíz-elvezetés felújítása is megvalósul a falu központjában. 

Varga Richárd, Nógrád polgármestere pedig arról tájékoztatta portálunkat, hogy a 31 millió forintos támogatásnak köszönhetően a Morgó-pataki víztározó és annak környezete élettel telhet meg. 

– Terveink szerint akadálymentes női és férfimosdóval, tárolóval rendelkező építményt létesítünk a helyszínen. Emellett egy fitneszsportteret is kialakítunk itt, valamint padokat, asztalokat, ivókutat, információs táblát, hulladékgyűjtő edényeket telepítünk, továbbá cserjéket és fákat is fogunk ültetni az érintett területre – fogalmazott Varga Richárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában