Iskolakezdés

2022.08.31. 19:50

Élménydús nyarat tudhatnak maguk mögött a nógrádi diákok, de már várják az iskolát (videó!)

Csütörtök reggel újra a hátukra veszik az iskolatáskát a nógrádi diákok. Rengeteg szép emlékkel és élménnyel gazdagodtak idén nyáron, de elmondásuk szerint már várják a tanévkezdést.

Gubányi Patrik

Élménydús vakációban volt része a diákoknak

Forrás: Nool

Fotó: B. L.

Szeptember 1-jén szűkebb hazánk tanulói már nem aludhatnak sokáig, hiszen véget ért a vakáció. Valamennyi oktatási intézményben megszólalnak az iskolacsengők, ezzel jelezve, hogy elindul a 2022/2023-as tanév. A pedagógusok már hetekkel ezelőtt átlépték az oktatási intézmények kapuját, csütörtökön pedig csatlakoznak hozzájuk a gyermekek is.

Portálunk megkérdezett néhány diákot arról, hogyan telt a nyári szünet, és mit várnak az új tanévtől.

Balázs Hanna a kirándulás nagy szerelmese, így a szünet jelentős részét is ezzel töltötte.

– A kirándulás számomra a nyugalmat jelenti. Imádok felfedezni szebbnél szebb tájakat, megyénkben pedig számtalan lehetőség van erre. Persze a nagy melegben nincs is jobb a hűsítő víz mellett időzni, strandolásból sem volt hiány. Jó volt, hogy sokat lehettem a családommal és a barátaimmal. Ezen a nyáron sok-sok élménnyel és fantasztikus emlékekkel gazdagodtam, azonban gyorsan eltelt a szünet. Ettől függetlenül már nagyon vártam az iskolát, mert újra láthatom az osztálytársaimat, akikkel elég szétszórtan lakunk egymástól, így nehéz lett volna megoldani az összejövetelt. Tavaly a diákönkormányzat tagja voltam, de sajnos nem sikerült aktívan kivenni a részem a közösségi munkából, amit nagyon sajnálok. Idén viszont teljes erőmmel arra fogok törekedni, hogy minél jobban elvégezzem az ezzel járó feladatokat, és szuper programokkal kedveskedhessünk diáktársainknak – mondta el Balázs Hanna.

Herencsényi Róza bel- és külföldi utazásokkal, illetve kirándulásokkal színesítette a nyarat, de emellett a tanulásra is szakított egy kis időt.

– A nyár a kedvenc évszakom, kicsit szomorú vagyok amiatt, hogy véget ért. Az viszont boldogsággal tölt el, hogy eseménydús volt, jó visszagondolni rá. Több időm jutott a családomra, a páromra és a kikapcsolódásra, emellett sok szép helyre eljutottam, Többek között  Dubaiba, ami nagy álmom volt. Az utolsó évemet fogom tölteni a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban, ezért próbálom majd kiélvezni. Számtalan izgalmas esemény lesz, ami az ember életében meghatározó. A szalagavató és az érettségi miatt nagy izgalom van bennem, de tudom, jól fog sikerülni minden – nyilatkozta Herencsényi Róza.

– A családomnak sokat segítettem a szünidőben, jó volt együtt lenni a szüleimmel – emelte ki Torák Karina. – A szabadidőm jelentős részét a zene és a német nyelv fejlesztésére fordítottam, de sokat is pihentem. Az osztályközösség és a mindennapi rutin hiánya érezhető volt a vakáció ideje alatt. Izgatott vagyok, mert idén egy új nyelvvel bővül a tantárgyaim száma, remélem sikeresen veszem majd az akadályokat. Bízom benne, hogy az eddigi járványügyi helyzet miatt elhalasztott iskolai programokat most meg tudjuk tartani, mivel minél több mindenben ki szeretném próbálni magam – tette hozzá Torák Karina.

– Az iskola kezdetével visszatér a reggeli és a délutáni csúcsidőszak – olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében. Éppen ezért arra kérnek mindenkit, hogy időben induljanak útnak és a balesetek elkerülése érdekében még körültekintőbben vezessenek! Hozzátették: az utakon ismét több gyermek lesz majd, ezért a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel kell közlekedni az oktatási intézmények környékén is.

Néhány jó tanács az iskolakezdésre | A Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság Facebook oldalán hívja fel a szülők figyelmét, hogy a gyerekeket érdemes felkészíteni az iskolakezdés előtt felkészíteni a biztonságos közlekedésre. A rendőrök azt tanácsolják, hogy mielőtt a lurkók önállóan útnak indulnak, a szülők legyenek biztosak abban, hogy gyermek ismeri és minden körülmények között betartja a közlekedési szabályokat. Indulás előtt fontos, hogy a szülővel beszéljék át újra, miért veszélyes körültekintés nélkül, vagy egy jármű, nagyobb tárgy takarásából lelépni az úttestre, valamin az úttesten történő átkelés szabályait, a gyalogos-átkelőhelyek használatát is érdemes a gyerekekkel megismertetni. Fontos, hogy a szülők felhívják a gyerekek figyelmét, hogy közlekedése során ne hallgasson fülhallgatóval zenét- hiszen így nem észleli a környezeti hangokat, zajokat- ès ne használjon mobiltelefont, ami elvonja a figyelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában